Dünya Rejim kuşatması altındaki on binlerin yardımı yolda

Rejim kuşatması altındaki on binlerin yardımı yolda

27.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de, 12 Eylül’de yürürlüğe giren ateşkes kapsamında gönderilmesi planlanan insani yardımların bir kısmı dün İdlib’e gönderildi. Birleşmiş Milletler’e ait 34 TIR Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye geçiş yaptı

Rejim kuşatması altındaki on binlerin yardımı yolda

Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekletilen Birleşmiş Milletler’in (BM) yardım konvoyundaki TIR’lardan 34’ü dün İdlib’e hareket etti. Can güvenliği olmaması nedeniyle günlerdir sınırda bekletilen BM’ye ait yardım konvoyundaki TIR’lar kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştıracak. BM tarafından 14 yardım TIR’ı daha Cilvegözü’ne getirilirken, Halep’e göndermek için 20 TIR günlerdir gümrük sahasında bekletiliyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise İdlib’de kuşatma altındaki Kefraya ve el Foa köyleri ile Şam yakındaki Medaya ve Zabdani bölgelerine son altı ayda ilk kez yardım ulaştırıldığını açıkladı. 70 kamyonluk insani yardımın ulaştırıldığı bölgelerden biri olan Lübnan sınırındaki 40 bin kişilik Medaya kasabası 6 aydır Esad rejiminin kuşatması altında kıtlık çekiyordu.
Ölü sayısı 400’ü aştı
Halep’in doğusunda ateşkesin bitiminden sonra başlayan yoğun ateşkes dün sabah da devam etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkesin ardından 38’i çocuk 237 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Reuters’a konuşan sivil savunma gönüllüleri ise ölü sayısının 400’ü aştığını bildirdi. New York merkezli İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar Örgütü’nün (PHR) rakamlarına göre Suriye’de iç savaş başladığından bu yana 269 sağlık kuruluşu tamamen kullanılamaz hale geldi.
“Barbarlık”a yanıt
Pazar günü düzenlenen BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumunda ABD ve İngiltere’nin Rusya’yı barbarlıkla suçlamasına Rusya’dan yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, ABD ve İngiltere’nin kullandığı dilin savaşı bitirme çabalarına zarar verdiğini söyledi. ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power oturumda “Rusya’nın yaptığı terörle mücadele değil, barbarlık” demişti. Peskov, Suriye’deki muhaliflerin ateşkes anlaşmasının yeniden örgütlenmek ve saldırı düzenlemek amacıyla kötüye kullandığını belirtirken, ülkede siyasi çözüm bulunması konusunda umutlu olduğunu ancak ateşkesin ‘etkili’ olmadığını söyledi. Buna karşın, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise 12 Eylül’de Rusya ve ABD’nin girişimiyle Suriye’nin genelinde başlatılan ateşkesin hâlâ uygulanabileceğini söyledi.
Hama’da tahliye
Suriye devlet haber ajansı SANA, Hama’da kuşatma altındaki muhaliflerden bir kısmının bölgeyi tahliye ettiğini açıkladı. Dün, 120 muhalifin ve ailelerinin bölgeyi terk ettikleri belirtildi.