Siyaset Resmi açıklama bu, yersen

Resmi açıklama bu, yersen

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Adil Öksüz’ün ABD Başkonsolosluğu tarafından aranmasıyla ilgili, “Elçilik, ‘Darbenin önemli faillerinden biriydi; sorumlu davrandık vizesini iptal ettik’ resmi açıklamasını yapıyor; yersen” dedi

Resmi açıklama  bu, yersen

Başbakan Binali Yıldırım, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Yıldırım özetle şunları kaydetti:
TATMİN EDİCİ CEVAP BEKLİYORUZ: Adil Öksüz’ün 15 Temmuz darbe girişiminde önemli rolü olduğunu biliyoruz, maalesef firari durumda. ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan aranması; ifadelere girmesi ve açıklaması ilginç. ‘Darbenin önemli faillerinden biriydi; duyarlılık gösterdik, sorumlu davrandık vizesini iptal ettik’ diyorlar. Resmi açıklama bu; yersen. Başka şeyler de var mı bakmak lazım. Her iş bitti de bir o mu kaldı diye insan bu soruyu sormaktan da geri duramıyoruz. Daha tatmin edici cevap bekleriz.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI: (Halkbank Genel Müdür yardımcısı tutuklanması) Bu konuyla ilgili Halkbank, gerekli hukuki süreci başlattı, avukat ayarlandı. Önümüzdeki günlerde işin detaylarını anlayacağız ABD Dışişleri Bakanı’na da bu konu açılacak ve sebebi de sorulacaktır. Dışişleri ve Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp gündeme getirilecektir. İran’a ambargoyu ihlal eden transferlerde imzası var diye gözaltına alındığına dair ilk bilgiler geldi.
SOMUT GELİŞME YOK: (Gülen’in iadesi) Somut gelişme yok. Talebimiz devam ediyor.
BELİRLENMEK ÜZERE: OHAL komisyonu üyeleri belirlenmek üzere. Araştırmaları yapılıyor. FETÖ ilişkisi var mı, başka ilişkileri var mı diye. Kısa sürede ilan edilecek.
KORE ÖRNEĞİ: (Yeni anayasa) Seçimleri neden beraber yapıyoruz; 5 yıl icraat yapmak için gerekli olan bir süre. Tek seçimde ikisini de bitiriyoruz, Cumhurbaşkanı da Meclis de. Eskişehir’de belediye başkan CHP, meclis Ak Parti, Ak Parti’li başkan olan CHP’li meclis olan yerler de var, bunlar oluyor. Güney Kore-Türkiye karşılaştırması yapalım; Türkiye kişi başı milli gelir 1700 dolar Kore 3600 dolar. Başkanlığa geçiliyor 10 yıl sonra 1997’de 12 bin 196 dolar Kore; Türkiye 3143 dolara çıkmış kaç kat artmış; 4 kat artmış. Biz de bir kat bile değil. 2007’de 23 bin dolara gelmiş; Türkiye 9309 dolara gelmiş. 2015’de Kore; 27 bin 200 dolar, Türkiye 9125 dolar. İstikrar güçlü iktidar olursa ülke büyüyor.
SİSTEMİ DENEYECEĞİZ: Fesih nedir, lağvetmektir. Darbelerde fesih olur. 80’de 60’da Meclis feshedildi. 15 Temmuz’da başarılı olsa Meclis feshedilecekti. Milli iradenin verdiği hakkı birinin yok etmesidir. Bu darbedir, vesayettir. Seçim yenileme ayrı bir şeydir. Seçim yenileme bir irade sonucu olur. Meclis seçim yenileme kararı alabilir, Cumhurbaşkanı da alabilir. Kim seçim kararı alırsa diğerini seçime götürüyor. Seçilmiş gelmişler, 1 yıl sonra hemen bu kararı kolay alabilir mi; uzlaşmak zorundalar. Bu yerli ve milli bir modeldir, sistemi deneyeceğiz.

‘Fırat Kalkanı harekatı bitti’

YENİ İSİM OLUR: (Fırat Kalkanı’nın genişlemesi) El-Bab alınması ile emniyete alındı. Her şey kontrol altında. Bundan sonra DEAŞ ve başka şekilde güvenliği tehdit eden bir şey olursa icraat yapılırsa bu yeni bir harekattır, yeni isimle anılacaktır. Fırat Kalkanı bitmiştir.
GEÇMİŞ YÖNETİMİN YOLUNDALAR:
(Rakka operasyonu) Ortalıkta çok laf söyleniyor. PYD, YPG ile SDF ile ABD silahlı unsurları birlikte çalışıyor. Bir yandan bu gelişme var bir taraftan da bizimle görüşmeleri var. Bize dönüş olmuş değil. SDF ile mi PYD ile mi yoksa Türkiye beraber mi olacaklar kararını bize iletmiş değiller. Yaşanan gelişmeler geçmiş yönetimin yolundan gidildiği intibası veriliyor. ABD Dışişleri Bakanı’na da söylenecek. Etik değil en başta, terör örgütü ile iş tutmak ABD’ye yakışmaz, daha önemlisi bu unsurlar PKK ile iç içe, aynı örgütün değişik isimleri. Bizim terörle mücadelemizde de sorun ve risk teşkil ediyor. Ellerine geçen bu silahlar PKK’ya gidiyor. Bu yönüyle sıkıntı var. Sınırlarımızın güvenliği bölgedeki yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği açısından da tehdit oluşturuyor. Bundan sonra karar onların.

PKK zayıflıyor PYD güçlendiriliyor
SINIRDAN GEÇİŞ ÇABASI ARTTI:
(Terörle mücadele): PYD ve YPG konusu canımızı sıkıyor. PKK zayıflıyor, PYD/YPG’nin eli güçlendiriliyor. Sınırdan geçiş çabaları artmış durumda. O bizim canımızı sıkan bir konu. Kontrol altına aldık. Verilen silahlar, gelişmiş silahlar, ciddi bir tehlike. Yeni bir oluşum peşinde birileri. PKK’nın yerine geçecek ve başımızı ağrıtacak yapılanma içerisindeler. Onun için Türkiye güçlü olmalı.

Diplomatik yoldan tepkimizi verdik
EMRİVAKİ: (Kerkük’e Kürdistan bayrağı)
İki tarafı var; Irak toprak bütünlüğü içinde yer alan bir şehir. Bölgesel yönetime dahil değil; yapılan bir emrivakidir. Irak Bölgesel yönetimi, ‘benim bölgeme dahildir’ dedi; Bağdat yönetiminin rızası yok. Bölgede yaşayan Arapların rızası yok. Fiili bir durum var ve Irak anayasasına aykırıdır. Bizim açımızdan da doğru değildir. Gerekli tepkiyi diplomatik yollardan yaptık,
yanlışlığını ortaya koyduk.
ŞİMDİ ACİLİYETİ YOK:
(MGK, OHAL uzatılması kararı yer almaması) Gündemde olmayan bir konuydu. OHAL, 19 Nisan’a kadar geçerli. 19 Nisan’dan önce de karar alınır Meclis’e bildirilir; Meclis gereğini yapar, uzatılacaksa. Uzatılmayacaksa gereği yok. Hemen gündeme almanın aciliyeti yok.

GİDER GÖRÜŞÜRÜZ:
(Cumhurbaşkanının hayır çadırı ziyareti) Güzel bir şey olmuş biz de ederiz ne olacak. Hayır veren de evet veren de bu ülke vatandaşı. Gideriz görüşürüz, evet vermeleri gerektiğini bile anlatırız.