Revani tarifi çat kapı gelen misafirlerinize veya evinizde çay keyfi yaparken keyifle tüketebileceğiniz şerbetli tatlılar grubunda yer alır.  Yapımı oldukça pratik olan ve tadı damağınızdan düşemeyecek revani tatlısının isminin nereden geldiğini daha önce duymuşmuydunuz. Revani tarifini açıklamaya geçmeden önce kısaca revani tatlısının ismini nereden aldığından bahsedebiliriz.

Revani tatlısı adını nerden almıştır?

Farsça ravgani “yağlı, yağda pişmiş, bir tür tereyağlı tatlı”, Farsça ravgan “yağ, özellikle tereyağı/sadeyağı” sözcüğünden gelir. Dolayısıyla revani tatlısına revani denmesinin nedeni, Farsaça'da yağda pişmiş tereyağlı tatlı olduğu için bu ismi almıştır. 

Gelelim yapımı oldukça basit ve pratik olan revani tatlısı tarifine. İşte revani tatlısı için malzemeler;

 

Malzemeler
•    3 adet yumurta
•    1 su bardağı toz şeker
•    1 su bardağı yoğurt
•    1 su bardağı sıvı yağ 
•    1,5 su bardağı irmik 
•    1,5 su bardağı un
•    1 paket kabartma tozu
•    1 paket vanilya
•    1 tatlı kaşığı limonun rendesi

Şerbeti için
•    3 su bardağı su
•    3 su bardağı toz şeker
•    Yarım limonun suyu

Üzeri için
•    Hindistan cevizi

Revani nasıl yapılır?

•    Su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şerbet kaynayınca kısık ateşte 20 dakika daha kaynatın. Altını kapatmadan önce yarım limon sıkın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. 

•    Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyup köpürene kadar çırpalım.
•    Karışımın üzerine irmiği, yoğurdu, sıvı yağı, limon kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştıralım.

•    En son unu ekleyip, karıştıralım.
•    Yağlanmış kalıba döküp, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. 
•    Fırından çıkardığımız sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim.
Dilerseniz üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz. 

Her yemek ve hamur işi tariflerinde olduğu gibi revani tatlısı tarifinde de bir takım püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. 

Emek verip vakit harcayıp hazırlamış olduğunuz revani tarifinin tutması için aşağıda vermiş olduğumuz püf noktalarını değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. 

Revani tatlısı püf noktaları

1- Her hamur tarifinde olduğu gibi kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. 

2- Revanin eşit ve düzgün bir şekilde kabarması için yumurta ve şekeri mikserde 5 dk kadar çırpın.
5- Revaninize aroma vermek için yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra içerisinde portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.
6- Fırının orta gözüne koyarak 170 derecede pişirmeniz gerekir.
7- Revaniyi fırından olmadan önce kürdan testiyle test edip almanızı öneriyoruz. Kürdanı batırdıktan sonra kürdan temiz çıkıyorsa revaniniz pişmiş demektir. Tüm bu talimatlara uyarsanız revaniniz lezzetli bir şekilde pişecektir.