Dünya Robot çalışır insan kazanır

Robot çalışır insan kazanır

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li işadamı Elon Musk insanlar işlerini robotlara devrettiğinde ‘evrensel gelir’ kavramının doğacağını söyledi. Uzmanlar ise çalışmadan para kazanılan bu sistemin mümkün olup olmadığını tartışmaya başladı

Robot çalışır insan kazanır

ABD’li iş adamı Elon Musk bu hafta başında verdiği bir röportajla yine dikkatleri üzerine çekti. Robotların insanların işlerini ellerinden alacağına vurgu yapan Musk, bu işin sonunun ‘evrensel gelir’ olduğunu söylüyor. Musk’ın evrensel gelir tanımı çok basit: Devlet size bir maaş bağlayacak ve çalışmasanız bile bu parayı almaya devam edeceksiniz. Musk’a göre bu maaşı alan insanlar daha yaratıcı ve karmaşık işlerle uğraşacaklar. Bu fikir Musk’ın kendi yarattığı bir şey değil. İsviçre yaz başında benzer bir fikri referanduma sunulmuş fakat İsviçreliler havadan gelecek parayı reddetmişti.

Haberin Devamı

Üçte ikisi kayıp

Musk’ın haklı olduğu noktalar da var. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre Birleşik Krallık’ta işlerin yüzde 33’ü 20 yıllık bir zamanda robotlar tarafından yapılabilecek. Üstelik Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan araştırma Oxford’un araştırmasından da karamsar! BM’nin araştırması gelişmiş devletlerdeki işlerin üçte ikisinin robotlar tarafından insanların elinden alınacağı yönünde... ABD’nin 44’üncü başkanı Barack Obama da yakın bir zamanda ‘evrensel gelir’ fikrinin 15-20 yıl içinde tartışmaya açılabileceğini söylemişti. Peki uzmanlar işsiz bir hayat hakkında ne düşünüyor?

‘Türkiye geleceği bugünden yaşıyor’

Prof. Dr. Güngör Uras (Ekonomist):

“Türkiye’de birtakım insanlar sosyal sigortalardan maaş alıyor, bir kısmı devletin kendisinden maaş alıyor. Türkiye’de geliri olmayanların kullandığı Yeşil Kart’tan yararlanan insan sayısı 1.5 milyon kadar. Türkiye geleceği bugünden yaşıyor zaten.”

Haberin Devamı

‘Robotlar, robot tasarlayabilecek mi?’

Prof. Dr. Taner Berksoy (Ekonomist):

“Robotların yapacağı işler var yapamayacağı işler var. Bu nedenle insanlar emekleri karşılığı gelir elde etmeye de devam edecekler. Üstelik robotlara robot tasarlamayı öğretemezseniz, bu iş için de insanlara ihtiyaç duyarsınız.”

‘Deniz devletleri kurulacak’

Alphan Manas (Fütürist):

“Robotların insanları işsiz bırakacağı kesin. Fakat sorun devletlerin sosyal güvenlik için çok para harcayacak olmaları. Dolayısıyla yaşamın çok ucuz olacağı yeni deniz devletleri kurulacak. İnsanlar buralarda yaşlanmak ve yaşamak isteyecekler.”