Gündem Romanlara tam destek veren yeni eylem planı

Romanlara tam destek veren yeni eylem planı

01.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni eylem planında Romanların yaşam koşulları iyileştirilecek, bahçe tarımına müsait müstakil konut projeleri hayata geçirilecek, Telafi eğitimi ve sağlık taramaları da devletten sağlanacak

Romanlara tam destek veren yeni eylem planı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hazırladığı “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2016-2021” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları Anadolu ve Trakya’da Türkiye’nin kültürel yapısını meydana getiren gelenekleri ile değerleri oluşturduğunu ve bölgenin kadim sakinlerinden olduğu belirtilen planda, Romanların yaşadığı zorluk ve sıkıntıların çözümü için ilk kez 2009’da adım atıldığı, 2012’de eğitim, sağlık, istihdam, ayrımcılıkla mücadele, yoksullukla mücadele gibi konularda çalışmalar gerçekleştirilmesinin karara bağlandığı ancak mevcut durumda uygulamada bazı sorunların gözlendiği bildirildi. Bu nedenle yeni bir eylem planının hazırlandığı belirtilen belgede, Roman vatandaşlarının yaşam koşullarının, sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesi, eğitim, sağlık, barınma, istihdam ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesi amaçlandı. Eylem planında yer alan başlıklar şöyle:

Kimliksiz kalmayacak
- Roman vatandaşların sosyo ekonomik profilleri, kamu hizmetlerine ve temel haklara erişimleri, beklentileri ve ihtiyaçları üzerine saha araştırmaları yapılacak.
- Roman vatandaşlar yeni doğan çocukların nüfusa kaydı ile ilgili süreçler konusunda bilgilendirilecek ve halihazırda nüfus cüzdanına sahip olmayanlar belirlenerek, Aralık 2016’ya kadar nüfusa kayıt işlemleri tamamlanacak.

Telafi eğitimleri verilecek
- Okul öncesi ve ilköğretim kurum standartları modülü aracılığıyla okula devam etmeyen öğrenciler tespit edilerek çocukların okula devam etmeleri sağlanacak. Yetişkin eğitimi yapılarak kız çocuklarının okula devamı konusunda veliler bilinçlendirilecek. Romanların yoğun olarak yaşadığı illerde öğrencilerin başarılarını geliştirmek amacıyla ilkokul ve ortaokul düzeyinde telafi edici ders dışı eğitimler verilecek.
- Oturulamayacak durumda olan veya kentsel dönüşüm kapsamına giren konutlarda yaşayan Roman vatandaşlar için planlanacak olan konut projelerinde onların yaşam biçimleri ve talepleri dikkate alınacak ve bu çerçevede bahçe tarımı yapmaya müsait müstakil konut projeleri hayata geçirilecek. Proje, Aralık 2018’e kadar hayata geçirilecek.

Sağlık taraması
- Roman vatandaşlar, göçer olarak gittikleri yerlerde Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte ziyaret edilerek ihtiyaçları tespit edilecek. Gezici sağlık ekipleri tarafından yapılacak sağlık taramaları kapsamında aşılama çalışmaları, ağız ve diş sağlığına yönelik koruyucu flor uygulamaları, çocuk ve gebelere demir ve D vitamini dağıtımı, gebe-bebek izlemleri gibi hizmetler sunulacak.