Gündem ‘Romantik’ bir istila

‘Romantik’ bir istila

08.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’de son günlerde kelebek istilası yaşanıyor. Kelebek uzmanı Süleyman Ekşioğlu, “Dünyanın en büyük kelebek göçü gerçekleşiyor. Hiçbirinin zararı yok aksine faydaları var. Korkmayın, müthiş doğa olayının keyfini çıkarın” dedi.

‘Romantik’ bir istila

Türkiye’nin 81 ilinde 3 gündür yoğun bir kelebek “istilası” yaşanıyor. Türkçe “diken kelebekleri”, İngilizce “Painted lady” olarak bilinen “Vanessa Cardui” cinsi kelebekler 15 bin kilometrelik yolculuklarının Türkiye ayağında güzel görüntülere yol açıyor. Doğa Koruma Merkezi Vakfı danışmanı ve kelebek uzmanı Süleyman Ekşioğlu, Milliyet’e, “Dünyanın en büyük kelebek göçü gerçekleşiyor. Güney Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya 15 bin kilometrelik bir göç var. Bu, her sene olan ama bu sene daha yoğun yaşanan bir durum. Bu kelebeklerin hiçbir zararı yok aksine faydaları var. Korkmayın, keyfini çıkarın, müthiş bir doğa olayına tanık oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Romantik’ bir istila


‘Boyalı hanım’

Kelebek göçünün özel bir durum olmadığını belirten Ekşioğlu şunları söyledi: “Bu göç, tüm Anadolu ve Avrupa’da gözlenebilir. Bunlar diken kelebekleri, İngilizce adları painted lady, yani boyalı hanım. Dünyanın en büyük kelebek göçünü gerçekleştiren kelebeklerden biridir. Kuzey - güney istikametinde göç ederler. En önemli göç, Güney Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya olanı. 15 bin kilometreyi bulabiliyor. 6 nesil olarak devam ettiriyorlar. 6 kere yumurta bırakıyorlar. Tek bir kelebek 4 bin kilometreye kadar göç edebiliyor. Aynı şekilde geri dönüyorlar. Göç nisan ayında başlıyor. Bu göç her sene bu kadar yoğun yaşanmıyor. Benim de en yoğun gördüğüm yıl 2019 oldu. Yağışların bol olduğu, kışın ılık geçtiği yıllarda kelebek sayısının daha yüksek olduğunu biliyoruz. En büyük kelebek göçüne tanık oluyoruz. Bu kelebeklerin hiçbir zararı yok, hastalık taşımazlar. Çiçeklerin tozlaşmasına katkıları var. Kuşlara, kurbağalara besin kaynağı oluyorlar.”

Haberin Devamı

‘Romantik’ bir istila