Gündem Romanya'nın özellikleri, tarihi nedir?

Romanya'nın özellikleri, tarihi nedir?

18.04.2018 - 16:45 | Son Güncellenme:

Gezip görmek , şehir ve ülke görmek ufkumuzu açan faaliyetlerdendir. Tabi ki gezip görmezsek, okumak da oldukça genel kültürümüzü geliştiren bir durumdur. Tam da bu yüzden sıradaki gezi yazımızda Romanya'yı anlatmak istedik.

Romanyanın özellikleri, tarihi nedir

Romanya

Haberin Devamı

Romanya Avrupa Birliği’nin 9. büyük devletidir. Başkenti Bükreş’tir. Bükreş aynı zamanda ülkenin en gelişmiş şehridir. Bükreş “küçük prens” anlamına gelmektedir. Ülkede tarımsal üretimde ilk sıradadır. Avrupa’da en çok insan fosillerine bu ülkede rastlanmaktadır. Tarihi ve doğal güzelleri oldukça fazla olan bir ülkedir. Bu açıdan Dünya Gezi ve Turizm Konseyi'ne göre turistlik açısından hızla büyümekte ve 4. sırada olmaktadır. Tuna Nehri Romanya için oldukça önemlidir. Ayrıca Avrupa ülkeleri arasında petrole en fazla sahip ülkedir. Resmi dili Rumence'dir. Sınır bölgelerinde Macarca ve Almanca’nın konuşulduğu da görülmektedir. Romanya seküler bir devlettir. Hâliyle resmi bir dini yoktur. Bununla beraber Romanya’da Ortodoks kilisesine rastlanmaktadır. Ayrıca diğer en fazla dini tercihler Roman Katolik dini olarak görülmektedir. Ülkenin iklim şartları Karadeniz’e kıyısı olması sebebiyle ılıman ve karasal iklim özelliklerini taşımaktadır. Ülkede dört mevsimde yaşanmaktadır.

Haberin Devamı

Romanya Tarihi

Avrupa’nın en eski topraklarındandır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma imparatorluğu tarafından işgal edilmiştir. İşgal edilen bu devlet Gotlar, Hunlar, Macarlar, Peçenekler, Slavlar, Avarlar ve Osmanlı istilalarına uğramıştır. 1881 yılında Romanya Krallığı ilan edilmiştir. 2. Dünya Savaşı’nda Almanya safına geçmiştir. Ve faşizme yönelmiştir. 1944 yılında Kızıl Ordu istilasına uğrayan devlet 1947 yılında Romanya Halk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. 1989 yılında yaşanan Romanya Devrimi sonucunda rejim değişikliği yaşanmış ve demokrasiyi benimsemişlerdir.

Romanya’ya Ne Zaman Gidilebilir?

Romanya'ya dört mevsimde gidilebilmektedir. Ülkeyi ziyaret etmek için özellikle ilkbahar ve yazın yani havaların sıcak olduğu dönemlerin gidilmesi daha uygundur. Bükreş ve ülkenin güney bölgesi yazın daha sıcak olmaktadır. Fakat Karadeniz kıyıları daha serindir. Aralık ve Mart arası kayak sezonudur. Romanya'da Danube deltasında Nisan ortası ve Mayıs ortası dönemlerde kuş gözlemleme yapılmaktadır. Eylül ve Ekim aylarında ise şarap tadımı yapılmaktadır. Fakat Romanya ülkeler arasında zor vize alınan bir ülkedir.

Haberin Devamı

Romanya Kültürü

Romanya'da misafirperver insanlar bulunmaktadır. Özelliklede kırsal bölgelerde daha fazla misafirperver kişiler bulunmaktadır ve oldukça güler yüzlü karşılamaktadırlar. “Günaydın”, “İyi günler “ gibi selamlaşmalar önemlidir burada yaşayan vatandaşlar için. Ve birbirlerini öperek selamlarlar. Bu ülkede “Hayır” demek aslında hayır anlamında değildir. Kibar bir ifadedir yeni tanışmış kişiler birbirine bir şey ikram ettikleri durumunda hayır kelimesinin arkasından bir kere daha ikramlarını uzatırlar. Tokalaşmak bu ülkede önemli bir durumdur. Ve tanıştıklarıkadınların elini öperek selamlaşırlar. Ev ziyaretlerinde çiçek veya çikolata götürmektedirler. Ülkede kamu kuruluşlarında sigara tüketimi kesinlikle yasaktır.