Gündem RTÜK: Haberlerden reyting ölçülmemeli

RTÜK: Haberlerden reyting ölçülmemeli

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Üst Kurul üyeleri ve medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Görsel-İşitsel Medyada Yayınlanan Haber Bültenlerinin Değerlendirilmesi Toplantısı”nda konuştu.

RTÜK: Haberlerden reyting ölçülmemeli

Yerlikaya, toplum tarafından yoğun bir şekilde izlenen radyo ve televizyon haberlerinin veriliş biçimlerini istişare etmek üzere bir araya geldiklerini kaydetti. Yerlikaya, gazetelerde, “3. sayfa haberi” olarak adlandırılan haber konularının televizyon haberlerinde de ön plana çekildiğini belirtti. Bunun kötü niyetle değil reyting kaygısıyla yapıldığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Efekt, müzik eşliğinde, adeta senaryolaştırılarak haberler veriliyor. Öyle ilginç haberler var ki, mesela yüksek bir binadan bir kızın kafasına cam düşüyor, bunu 20 defa gösteriyoruz. Yolda aniden aracın önüne fırlayan bir çocuğu 10 defa gösteriyoruz. İnsanlarda yorgun argın eve gelip, bu haberlere maruz kalmak bir travma yaratıyor. Bu konunun çözümüyle ilgili de zaman zaman tartıştığımız bir şey, haberlerden reyting ölçümünü kaldırmak. Yani bu bir çözüm olabilir mi? Belki bir çözüm olabilir. Teknik olarak nasıl olacağı, olup olmayacağı konusunda birtakım endişeler var ama ‘demokrasilerde çare tükenmez’ dendiği gibi istenirse bunda da bir çözüm bulunabilir.”

Yazarlar