Siyaset RTÜK: Netflix bizden lisans alacak

RTÜK: Netflix bizden lisans alacak

31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

RTÜK Başkanı Yerlikaya, “Hollanda lisanslı Netflix, yurt dışında da ilgili ülkenin radyo televizyon üst kurulu tarafından denetleniyor. Dolayısıyla bizden de lisans alacak. Bu ilk defa bizim uyguladığımız bir şey değil” dedi...

RTÜK: Netflix bizden lisans alacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, RTÜK’e internetten yapılan yayıncılık faaliyetleri için içerik denetimi, lisans verme ve iptal etme yetkisinin tanındığı düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “Bu yasa, başkalarının söylediğinin aksine özgürlükçü bir yasadır, asla ‘sansür yasası’ değildir. İnternetin tamamını da kapsamamaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yerlikaya, “Yasa ile sadece, internet mecrasındaki radyo ve televizyon yayınları ile isteğe bağlı yayınlar RTÜK’ün denetimine geçti. Sadece bu alanları kapsıyor. Paylaşım siteleri, sosyal medya gibi mecralar bunun içinde değil. İnternet ortamından yapılan yayıncılık faaliyetlerini kapsıyor” bilgisini paylaştı.

Ekstra ücret yok

Yerlikaya, internet ortamında yapılan yayıncılık faaliyetlerine yönelik denetim sürecinin, BTK ile yürütüleceğini kaydetti. Bazı ülkelerde, yakın iki kuruluş olan BTK ile RTÜK’ün muadili kurumların, aynı çatı altında olabildiğine dikkat çeken Yerlikaya, şunları kaydetti:

“Denetim süreci BTK ile birlikte yürütülecek. 6 aylık bir geçiş süreci olacak yani hemen başlamıyoruz. İnternet ortamındaki radyo ve televizyon yayınlarının önce lisanslanması olacak. Bize başvuracaklar, lisans vereceğiz. Burada mevcut mecralarda yayın yapan radyo ve televizyonların internetteki yayınları için yapacağı lisans başvurularında ekstra bir ücret alınmayacak. Diğerlerinde ise (sadece internet üzerinden yayıncılık yapanlar) ücret çok yüksek olmayacak.”

Haberin Devamı

Yerlikaya, sadece internet ortamından yapılan yayıncılığa yönelik denetimlerin Netflix, Puhu TV, Blue TV ve buna benzer kanalları kapsayacağını anlatarak, “Netflix mesela, yurt dışında da ilgili ülkenin radyo televizyon üst kurulu tarafından denetleniyor, Hollanda lisanslı bir kuruluş. Dolayısıyla bizden de lisans alacak. Bu ilk defa bizim uyguladığımız bir şey değil. Bu kadar eleştirilecek bir nokta da değil ama çok değişik mecralara çekiliyor. Düzenleme de yanlış bir şey değil” dedi.

‘Düzenlemede yanlış

Yerlikaya, “RTÜK, bütün dünyada demokratik ülkelerde var olan bir kuruluştur. Bazı insanlar, ‘RTÜK, 12 Eylül kurumudur, askeri darbenin ürünüdür’ gibi şeyler söylüyor. Hayır, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 90’lı yıllarda kurulmuştur ve Avrupa’da da vardır. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun bizatihi varlığı bile, o ülkenin demokratik bir yapıda olduğu anlamına gelir” diye konuştu. - ANKARA AA

Yazarlar