Dünya Ruslar çekilme işlemini başlattı

Ruslar çekilme işlemini başlattı

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyareti öncesinde verdiği talimatla, Suriye’deki Rus askerlerinin bir bölümünün çekilme işlemini başlattığı haber veriliyor. Ancak bu tamamen çekilme anlamına gelmeyecek. Bir deniz ve hava üssü, burada kalmayı sürdürecek

Ruslar çekilme işlemini başlattı

Önceki gün Ankara’ya gelmeden önce Suriye’deki Hmeymim Üssü’nü ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, buradaki Rus güçlerinin geri dönmesi yönündeki talimatı üzerine çekilme işlemlerinin dün itibariyle başladığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus askerlerin Suriye’den Rusya’ya dönmeye başladıklarını, kesin dönüş tarihinin duruma ise göre belirleneceğini bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Suriye’nin kurtarılmasına yönelik operasyonun tamamlanması nedeniyle ülkede geniş çapta güç bulundurulmasına gerek olmadığını, ancak gerektiği halde teröristlerin yine vurulabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Askeri güç için hedef kalmadı’

Peskov, geniş çapta askeri güç kullanımına gerek kalmadığını vurgulayarak “Böyle bir gücün kullanılması için hedef yok. Bu sebeple de Putin, güçlerimizin çekilmesi yönünde bir karar aldı” ifadelerini kullandı. Peskov, “Suriye’deki güçlerin büyük kısmının çekilmesi Palmira’daki gibi teröristlerin yeniden güçlenmesi gibi bir durumun endişesini yaratmıyor mu?” sorusuna da “Hayır, hiçbir şekilde. Öncelikle kararı Devlet Başkanı Putin aldı. Artık durum son aylardaki ve son yıllardakinden kesinlikle çok farklı” yanıtını verdi.

Anlaşmalı personel...

Rus askeri varlığı önemli ölçüde azalırken, Rusya’dan gelen ve özel anlaşmalı olan binlerce gönüllünün de, Suriye’de kalmayı sürdürdüğü belirtiliyor. Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Rus hükümeti tarafından fazlasıyla dillendirmeyen kişinin, DAEŞ’le mücadelede görev yaptığı, bir kısmının burada öldüğü, bu kişilerin de Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi kayıtlarında yer aldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

“Wagner” adı verilen bu özel anlaşmalılardan oluşan grubun, 2015 yılından bu yana ülkede bulunduğunu ve sayılarının 3 bini bulduğu kaydedilen haberde, Rusya ordusuna bağlı birliklerin büyük bölümü dönse de, Wagner grubundakilerin muhtemelen yıllarca kalmaya devam edeceği belirtildi. Bu kişilerin, Suriye ile Rusya arasındaki anlaşma uyarınca gaz ve petrol tesislerini korumak üzere görev yapacağı da ifade ediliyor. Haberde, Rusya gibi ABD’nin de, Irak ve Afganistan’da özel anlaşmalı bu tip kişilerle çalıştığına vurgu yapılıyor.

ABD: Esad 2021’e kadar kalabilir!

Washington yönetiminin, Suriye Devlet Beşar Esad’ın 2021 yılındaki seçimlere kadar görevde kalmasını kabul etmeye hazır olduğu, bu durumun da, Suriye’nin müttefikleri olan Rusya ve İran’ın başarısını yansıttığı vurgulandı. “New Yorker” dergisinde ABD’li ve Avrupalı yetkililerin görüşlerine yer verilen makaleye göre Trump yönetimi, Esad’ın 2021’de yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerine kadar görevini sürdürmesini kabul etmeye hazır. Bu karar, daha önce birçok kez Esad’ın koltuktan inmesi gerektiğini belirten Washington’ın söylemleriyle çelişiyor.
Yazar Robin Wright, son birkaç ay içinde sahada yaşanan gelişmelerin, Trump yönetiminin, Esad’ın 4 yıl daha görevde kalmasını kabul etmeye ittiğini belirtti. Wright makalesinin sonunda da, “Trump yönetimi, hâlâ Esad’ın görevi bırakmasını öngören bir siyasi süreç istiyor. Ancak yönetim, bunun gelecek seçimlerin yapılacağı 2021 yılında gerçekleşebileceği sonucuna vardı. 2020’deki ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna göre Trump koltuktan inerken Esad halen iktidarda olabilir. ABD’li yetkililer, Esad’ın bir şekilde 2021 seçimlerini kazanmasından ve iktidarda kalmasından endişe ediyor” ifadelerini kullandı.