Dünya Rusya bu kez de Japonya ile füze gerilimi yaşıyor

Rusya bu kez de Japonya ile füze gerilimi yaşıyor

23.11.2016 - 13:29 | Son Güncellenme:

Moskova'nın Pasifik'teki Kuril Adaları'na iki ayrı füze sistemi yerleştirmesi, Tokyo'yu kızdırdı. Kremlin, iki ülkenin de hak iddia ettiği tartışmalı topraklara konulan füzelerin devam eden barış görüşmelerini zedelememesini istedi.

Rusya bu kez de Japonya ile füze gerilimi yaşıyor

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Pasifik Okyanusu'ndaki Kuril Adaları'nın kime ait olduğuna karar veremeyen ve bu yüzden barış anlaşması imzalayamayan Rusay ve Japonya, bu kez söz konusu adalara yerleştirilen Rus füzeleri nedeniyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Moskova, Kuril Adaları’na 'Bal' ve 'Bastion' tipi füze sistemleri yerleştirdiğini dün ilan etti. Pasifik Filosu'nun paylaştığı fotoğraflarda Kuriller’deki adalardan İturup’a Bastion, Kunaşir’e Bal tipi kıyı savunma füzeleri konuşlandırıldığı görülüyordu.

Rus ordusu envanterindeki Bastion ve Bal füze sistemleri kıyı ve sahilleri koruma amacıyla kullanılıyor. Denizdeki hedeflere karşı etkili ve 600 kilometre menzile sahip Bastion sistemi 36 roket fırlatabiliyor. Bal sisteminde ise, 120 ve 260 kilometre menzile sahip iki farklı füze bulunuyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, adalara konuşlandırılacak füze sisteminin taraflar arasındaki barış görüşmelerini etkilememesi gerektiğini söyledi.

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNE DE FÜZE GÖNDERİYOR

Haberin Devamı

Rusya, yalnızca Japonya ile değil NATO ile de halihazırda gerilim yaşıyor. Moskova, karadan sınırı olmayan ve Avrupa'nın içindeki Kaliningrad'a füze göndereceğini dün duyurmuştu. NATO, Rusya sınırındaki Romanya ve Estonya'ya Soğuk Savaş'tan bu yana kayıtlara geçen en büyük askeri yığınağa hazırlanıyor.

BİR TARAFA GÖRE GÜNEY, BİR TARAFA GÖRE KUZEY

Rusya, 1949’da Japonya’nın kuzeyindeki Kuril Adaları’nı hakimiyeti altına almış ve burada yaşayan Japonları sınır dışı etmişti. Rusya'nın denetimine geçmeden önce adalarda 17 bin Japon yaşıyordu.

Adaları Rusya 'Güney Kuriller, Japonya ise 'Kuzey bölgeleri' diye isimlendiriyor. Kuril Adaları'nda zengin balık, maden ve büyük olasılıkla petrol ve doğalgaz yatakları da bulunuyor.

2010 yılında dönemin Rusya lideri Dmitry Medvedev'in tartışmalı adaları ziyaret etmesi, Tokyo-Moskova hattında tansiyonu bir hayli yükseltmişti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Eylül ayında yaptığı açıklamada Rusya lideri Putin'e soruna nokta koymayı önermişti: "Böyle devam edersek onlarca yıl daha bir sonuç elde edemeyiz. Vladimir, biz seninle aynı neslin insanlarıyız. Gel cesaret gösterip sorumluluk alarak zorlukları aşalım ve 70 yıldır devam eden bu anormal duruma bir nokta koyalım. Birlikte Rusya-Japonya ilişkilerinde bir 70 yıl daha sürecek yeni bir dönem açalım."