Dünya Rusya’dan Türkiye’ye havada iletişim teklifi

Rusya’dan Türkiye’ye havada iletişim teklifi

09.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rus basınına göre St. Petersburg’da gerçekleşecek görüşmede Moskova, Türkiye’ye Rus ve Türk orduları arasında bilgi paylaşımı yapılmasını ve iki ülke uçaklarının havadaki eylemleriyle ilgili protokoller oluşturulmasını önerecek

Rusya’dan Türkiye’ye havada iletişim teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi beklenirken, görüşme iki ülke arasında yaşanan uçak krizinin ardından yeni bir sayfa açacak. Cumhurbaşkanı, başarısızlığa uğrayan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez bir yurtdışı seyahatine çıkarken, olayların ardından Erdoğan’ı arayan ilk yabancı lider de Putin olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden dün yapılan açıklamada, ziyarette, iki liderin ilgili bakanlarla birlikte Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerindeki mevcut durumu ele alacaklarına işaret edildi. Açıklamada, “İki ülke arasında başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması beklenmektedir. Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerde, ikili işbirliğinin yeniden üst seviyeye yükseltilmesinin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınması öngörülmektedir” denildi. Ziyarette ikili ticari ilişkilerin yanı sıra bir diğer önemli gündem maddesi de Suriye olacak. Beşar Esad rejimine destek veren Moskova ile rejime sert şekilde karşı çıkan Ankara’nın Suriye krizinde nasıl bir yol izleyeceği tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor.

Rus İzvestiya gazetesi, Rusya’nın, uçakların havada karşı karşıya gelmesinin engellenmesi ve ‘24 Kasım olayının’ tekrarlanmaması için Türkiye’ye bir teklif sunacağını yazdı. İzvestiya’ya bilgi veren bir Rus savunma kaynağı, Türk F16’larının Su-24 uçağını düşürdüğü 24 Kasım 2015’te olanların biz kez daha yaşanmaması için Rusya Savunma Bakanlığı’nın bir teklif paketi hazırlandığını belirtti. Kaynağa göre, Putin ve Erdoğan’ın St. Petersburg’da yapacakları görüşmede prensip kararı alınması hâlinde bu belgeler Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilecek. Kaynağa göre, söz konusu belgelerde Rus ve Türk orduları arasında bilgi paylaşımı için kanallar açılmasını ve iki ülke uçaklarının havadaki eylemleriyle ilgili protokoller oluşturulması öneriliyor. Kaynak, bu belgelerde, ‘geçen yılki trajedinin tekrarlanmaması için’ pilotların tehlikeli durumlarda nasıl davranması gerektiğinin anlatıldığı bir ‘hatırlatmanın’ da yer aldığını belirtti. Rusya, ABD ve İsrail’le benzer anlaşmalar imzalamıştı.

‘Batı tedirgin’

İngiliz Financial Times gazetesi ise, Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşmanın Batı’yı tedirgin ettiğini yazdı. Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomat, Erdoğan’ın Avrupa’ya ihtiyacı olduğunu savunarak, “Erdoğan Putin’e güvenemeyeceğini biliyor. Son üç yüzyılda kaç Türk-Rus savaşı yaşandı? Kaçını Türkler kazandı?” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Sputnik’e erişim engeli kalktı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Rusya haber ajansı Sputnik’in internet sitesine getirilen erişim engelini kaldırdı. AA’ya göre, TİB tarafından alınan tedbir kararıyla www.sputniknews.com internet sitesine 14 Nisan’da getirilen erişim yasağı kalktı. Böylece site, yeniden kullanıma açıldı. (ANKARA AA)

İran’dan üçlü ortaklık önerisi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdikleri görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘nasıl yardım edebileceklerinin ele alındığı’ belirtildi. Rus Sputnik ajansına konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, “Hem Ruhani hem de Putin, Erdoğan’a yardım edip ona destek göstermeye hazır. Putin ve Ruhani’nin verebileceği bu desteği ne Arap ne de Batı ülkeleri sağlayabilir” dedi. İran’ın üçlü formatta Rusya ve Türkiye’yle işbirliği yapmaya hazır olduğunu ekleyen Rahimpur, “Ana amacımız bölgede barışın sağlanması. Bölgeyle ilgili kararları vermesi gerekenlerin, bu bölgede olan ülkeler olması gerektiğini düşünüyoruz” vurgusunu yaptı.

Haberin Devamı

Almanya: Görüşme NATO’yu etkilemez

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşmanın NATO’yu etkilemeyeceğini söyledi. Sözcü, Türkiye ve Rusya’nın Suriye krizini sona erdirmede oynacayakları rol göz önüne alındığında, iki ülkenin iletişim halinde olmasının önemli olduğunu söyledi. Chebli, “Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın, NATO içindeki güvenlik ortaklığı açısından sonuçlar doğuracağını düşünmüyoruz. Türkiye, NATO içinde önemli bir ortaktır ve öyle kalmaya devam edecektir” dedi.