Dünya Rusya ve İran’ın hava üssü ortaklığı kısa sürdü

Rusya ve İran’ın hava üssü ortaklığı kısa sürdü

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye krizinde müttefik olan İran ve Rusya arasında kriz çıktı. Moskova’yı “gösteriş yapmakla” suçlayan Tahran yönetimi, Rus uçaklarına Hamedan Üssü’nü kullanmaları için verdiği izni geri çekti

Rusya ve İran’ın hava üssü ortaklığı kısa sürdü

Rusya geçen hafta Suriye’deki operasyonları için ilk kez İran’ın bir üssünü kullanırken, iki müttefik arasında beklenmedik bir kriz patlak verdi. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dağhan, dün sabah yayınlanan açıklamasında, Rusya’nın İran’ın Hamedan Üssü’nün kullandığını dünyaya ilan etmesini eleştirdi. Dağhan, “Ruslar, süper güçlerini göstererek Suriye’nin siyasi geleceğini garanti altına almakla ilgileniyorlar.

Yaptıkları bir çeşit gösterişti ve bu centilmenliğe aykırıydı” dedi. Bu açıklamadan kısa bir üsse sonra, İran Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın üslerini ‘bir süreliğine’ kullanmayacağını, verilen iznin ‘geçici’ olduğunu duyurdu.

Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Levan Dzargaryan da, Rus uçaklarının İran’dan çekildiğini söyledi. Dzargaryan, Rusya’nın İran

Rusya ve İran’ın hava üssü ortaklığı kısa sürdü
üslerini tekrar kullanmaması için ise herhangi bir neden göremediğini sözlerine ekledi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, Hamedan Üssü’nü kullanan uçakların görevlerini tamamlayarak Rusya’ya geri döndüklerini söyledi.

Konaşenkov, Rus uçaklarının ileride üssü kullanmasının, Suriye’deki durum ve İran’la yapılacak karşılıklı anlaşmalara göre şekilleneceğini ifade etti.

Rusya, İran’dan havalanan uçaklarla Suriye’de IŞİD ve El Nusra’yı vurmuştu. İran ise durumu, konunun kamuoyuna yansımasından bir gün sonra kabul etmişti. İran’da, Rusların hava üslerini kullanması kamuoyundan destek almıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında petrol sahalarını ‘güvene almak’ için İran’ı işgal eden Rusya’nın, savaşın bitmesine rağmen ülkeyi terk etmemesi üzerine çıkan krizin, halkın hafızasında hâlâ yer ettiği vurgulanıyor.