Ekonomi Rusya’ya Türk domatesi Türkiye’ye Rus eti

Rusya’ya Türk domatesi Türkiye’ye Rus eti

25.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Türk narenciyesi için ithalat kapısını aralarken Türk domatesi de Rusya için geri sayıma başladı. Türkiye’nin ise Rusya’dan et ithal etmesi gündemde

Rusya’ya Türk domatesi Türkiye’ye Rus eti

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ardından, narenciye gibi bazı gıda gruplarında Türkiye’den ithalat kapısını aralayan Rusya, domates ve diğer bazı sebze-meyvenin ithalatı için de inceleme sürecini başlattı. Önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye gelecek Rus heyeti, bir grup ürün için Türk makamlarıyla teknik çalışma yürütecek. Halihazırda çeşitli ülkelerden et ve hayvan ithalatı yapan Türkiye de Rusya’dan et almak için harekete geçti.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi’nin (Rosselkhoznadzor) internet sitesinden yapılan açıklamada, Rusya’da 6 Ekim’de yapılan görüşmeler sonrasında Rusya’ya ihraç edilecek Türk gıda ürünlerinin sağlık açısından güvenliğine dair Türk tarafının 10 gün içerisinde bir program hazırlaması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Açıklamada, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik programın incelenmesi sonrasında Türk gıda ürünlerine uygulanan kısıtlamaların kaldırılma sürecinin başlayacağı, programın belirlenen süre zarfında henüz ulaşmamış olmasının süreci yavaşlattığı ifade edildi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin sadece eski haline döndürülmesinin değil, daha da ileri bir noktaya taşınmasının arzulandığı vurgulanan açıklamada, bu nedenle söz konusu programın hazırlanmasının ivedilikle sonuçlanmasının beklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yoğun sebze talebi

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Satıcı, Rus ve Türk heyetlerinin önceki görüşmesinde bazı ürenlerin ihracatının serbest bıkarılması, bazıları için teknik çalışma yapılması kararı alındığını anımsattı. Bu teknik çalışma sürecinin başladığını belirten Satıcı, önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta, Rusya’dan teknik heyet beklendiğini söyledi. Rusya’nın özellikle yılbaşına doğru yoğun sebze talebi olduğunu kaydeden Satıcı, bu ülkenin kendi üretiminin de pazarı için yetersiz kaldığını vurguladı. Satıcı, “Şu ana kadar durum olumlu Biz de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Rus hükümeti geçtiğimiz günlerde aldığı kararla, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve eriği Türkiye’den alınması yasak olan gıda ürünleri listesinden çıkarmıştı. Domates, biber, salatalık, kabak, üzüm, incir ve nar için de teknik çalışma süreci kararı alınmıştı.

Haberin Devamı

‘Türk Akımı’ 2019’da tamam

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz projesinde iki hat için inşaatın 2019 sonunda tamamlanabileceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile başkent Moskova’da bir araya gelen Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk Akımı’nda gereken araştırmalar ve inşaat için Türkiye’den gerekli izinlerin alındığını hatırlatan Miller, “Son gelişmeler ışığında, Türk Akımı’nda planlanan iki hat için inşaat sürecinin 2019 sonunda tamamlanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi. Proje kapsamında inşa edilecek 15.75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattın Türkiye pazarı için planlandığını anlatan Miller, ikinci hattın ise Avrupa’daki müşterilere doğalgaz taşımasının öngörüldüğünü belirtti.

Heyet gidiyor

Mustafa Satıcı, Türkiye’nin Rusya’dan et ithal etmesinin de gündeme geldiğini bildirdi. Halihazırda çeşitli ülkelerden et ve hayvan ithalatı yapan Türkiye’nin de Rusya’dan et ithalatına sıcak baktığını ifade eden Satıcı, bu kapsamda Türkiye’den bir heyetin de Rusya’ya giderek et tesislerinde incelemede bulunacağını kaydetti. Satıcı, Türk heyetinin kasım ayı başında Rusya’ya gideceğini söyledi.