Gündem Son Dakika Haberi: Rusya abarttı şimdi de bunu yaptı

Son Dakika Haberi: Rusya abarttı şimdi de bunu yaptı

13.12.2015 - 14:15 | Son Güncellenme:

Rusya'dan bir son dakika haberi daha geldi. Uçak düşürme krizinden sonra Rusya'nın Türkiye'ye karşı yaptırımları yeni bir boyut kazandı.FIFA Dünya Kupası'nın sıradaki ev sahibi olan Ruslar, ülkedeki dev stat inşaatı için Türkleri veto ettiklerini açıkladı. Rusya-Türkiye krizi hakkında gelen haberleri size anında aktaracağız

Son Dakika Haberi: Rusya abarttı şimdi de bunu yaptı

FIFA Dünya Kupası'nın sıradaki ev sahibi olan Ruslar, ülkedeki dev stat inşaatı için Türkleri veto ettiklerini açıkladı. 2018 Dünya Kupası'nın hem açılış hem de final maçına ev sahipliği yapacak olan Luzhniki Stadı'nın inşaatını bir Türk firması yürütüyordu.
TÜRKLERLE ÇALIŞMAYACAĞIZ"
Ancak iki ülke arasında son dönemde gerilen ilişkiler, stat inşaatına da yansıdı. Rusya'nın inşaat departmanının başındaki isim olan Andrey Bochkarev, Moskova'daki dev projeyi artık Türklerin yürütmeyeceğini açıkladı. Moskova'nın aldığı karar uyarınca Türk müteahhit ve inşaatçılarıyla çalışılmayacağı duyuruldu.
"DİĞER ŞİRKETLERLE ÇALIŞACAĞIZ"
Bochkarev, "Türk şirketlerinin iştiraki olmadan diğer şekilde faaliyetlerimizi yürütmeye çalışacağız" diye konuştu. İnşaatı 2014'te başlayan milyarlarca dolarlık projede inşaatın 2016 yılı sonlarına doğru bitirilmesi öngörülüyordu.
TALİMAT PUTIN'DEN
Daha önce futbol takımlarını Antalya'da kamp yapmamasını isteyen Putin, bu kez de 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Rusya'nın yeni yapılan statlarının inşaatı için Türkleri veto etti.

RUSYA'NIN ATEŞ ETTİĞİ TEKNENİN KAPTANI KONUŞTU

Türk balıkçı gemisinin, uyarı ateşinin ardından derhal yön değiştirdiği ve 540 metre uzaktan, Rus mürettebatla iletişime geçmemeyi sürdürerek seferine devam ettiği belirtildi. Balıkçı teknesi ‘Geçiciler 1’in kaptanı Muzaffer Geçici ise, “Bize ateş açıldığından haberimiz yok. Elimizde görüntü kayıtları var. Sahil Güvenliğe teslim edip ifade verdik” ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, Türkiye’nin askeri ateşesinin olayla ilgili bakanlığa çağrıldığını açıkladı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevüt Çavuşoğlu ise “Olayın nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamalarımızı biz de yaparız ama biz hep şunu söylüyoruz; gerilimden yana değiliz. Biz gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız” dedi.
Rus fırkateyninden Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi

Rusya, ‘Smetliviy' adlı Rus fırkateynin bir Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığını duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında Rus savaş gemisi ile Türk balıkçı teknesinin çarpışma noktasına geldiği, bu nedenle uyarı ateşi açıldığı belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise olayla ilgili "balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları yaparız.” dedi.
Olay sonrası Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesi Savunma Bakanlığı'na çağrıldı. Savunma Bakanlığı'ndan ise gözdağı açıklaması yapıldı, "Türkiye'nin dikkatsiz eylemlerinin yıkıcı sonuçları olur" denildi.

Ege'de sıcak saatler... Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında Ege'de bir Türk balıkçı teknesi ile Rus fırkateyninin çarpışmasının son anda engellendiğı iddia edildi. Rus savaş gemisinin Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ASKERİ ATAŞEYİ ÇAĞIRDILAR

Rusya Savunma Bakanlığı Basın Servisi Rus "Smetlivıy" devriye gemisinin Ege denizinde bir Türk balıkçı gemisi ile çarpışmayı son anda engellediği iddiasını duyurdu. Yapılan açıklamada, "13 Aralık 2015 tarihinde Yunan Lemnos adasından 22 kilometre uzaklıkta Ege Denizi'nin kuzey kısmında bulunan Rus 'Smetlivıy' devriye gemisi Türk balıkçı gemisi ile çarpışma olasılığını son anda engelledi" denildi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov Ege Denizi’nde yaşanan olay sebebiyle Türkiye’nin Moskova’daki askeri ateşesini Savunma Bakanlığı’na çağırdı.
TÜRK TEKNESİNE UYARI ATEŞ AÇTILAR
Rus fırkateyninden Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açıldığı belirtiliyor.
"UYARIYA CEVAP VERMEDİ" İDDİASINDA BULUNDULAR
Rusya kaynaklı haberlerde "Rus mürettebatın, iki gemi arasında 1 kilometrelik mesafe kaldığını görüp Türk balıkçı gemisinin telsiz kanalları ve fişeklerle uyardığı, ancak Türk gemisinin uyarılara cevap vermediği" iddia edildi.
İki gemi arasındaki mesafenin 600 metreye indiği sırada, Rus askeri gemisinin karşı tarafı etkilemeyecek şekilde silah kullandığı öne sürüldü. Türk balıkçı gemisinin, uyarı ateşinin ardından yön değiştirdiği ve Rus mürettebatla iletişime geçmemeyi sürdürerek seferine devam ettiği iddia edildi.
RUS BASINI: TÜRK ASKERİ ATEŞESİ UYARILDI
Ancak Rus fırkateyni ile Türk balıkçı gemisi arasında yaşanan bu olaydan sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Rus Sputnik'in haberine göre Ege Denizi’nde yaşanan bu olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığı’na çağrılan Türk Askeri ataşesine ‘Ankara’nın düşüncesiz eylemlerinin olası yıkıcı sonuçları hakkında sert bir uyarı iletildiği’ belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamada “Türk askeri ataşesine, Ankara’nın Suriye’de uluslararası terörle mücadele görevi gerçekleştiren Rus askeri birliklerine yönelik düşüncesiz eylemlerinin yol açabileceği yıkıcı sonuçlar hakkında sert bir uyarı iletildi” ifadeleri kullanıldı.
Rusya'ya ait "Smetlivy" isimli güdümlü füze destroyeri 19 Eylül'de Çanakkale Boğazı'ndan geçip Ege Denizi'ne açılmıştı.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: BALIKÇIYLA GÖRÜŞECEĞİZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi’nde Rus savaş gemisinden Türk balıkçı teknesine ateş açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu ve gerilimden yana olmadıklarını ifade etti.
Roma’da katıldığı Uluslararası Libya Konferansı sonrası Türk gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Çavuşoğlu, “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten sonra biz de nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız” dedi.
“Ama biz hep şunu söylüyoruz: gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“24 Kasım’da yaşanan bu üzücü olaydan sonra da hep attığımız adımlar bu yönde olmuştur. Bu konuda Türkiye’nin hakkını tüm dünya da teslim ediyor. Türkiye’nin olgun yaklaşımı, sabırlı yaklaşımı, diyalogtan yana olması ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle de karşılanmaktadır. Dolayısıyla balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları da zaten yaparız.”
LAVROV’LA İŞİMİZİN KOLAYLAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM
Dün Aşkabat’ta, Rusya Federasyon Konsey Başkanı Valentina Matvienko ile görüştüğü ve bu teklifin kendisinden geldiği yönündeki haberlere ilişkin ise şunları kaydetti:
“Rusya Senato Başkanı Matvienko’yu uzun zamandır tanırım. Kendisini hem severim hem de çok saygı duyarım, eskiden beri kendisi ile çok yakın dostluğumuz olmuştur. Hatta senatodan şeref madalyası alan ilk yabancı. Kendisiyle dün Türkmenistan’da karşılaştık. Toplantılardan sonra, yine orada başka bir etkinliğe, konser salonuna giderken birden yan yana geldik. İkimiz de birbirimize baktık, gülümsedik. Ondan sonra birbirimize doğru adım attık ve tokalaştık, sohbet ettik. Tabii ki mevcut durumu aşmamız için temennilerimizi dile getirdik. Kendisine Lavrov ile olan temaslarımdan bahsettim. Kendisi pozitif sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ben de ‘Evet, her iki taraftan da pozitif sinyaller gelmeli ve Lavrov’la benim işimin de kolaylaştırılması gerekir’ dedim. Yani Rusya’dan da pozitif sinyal gelmesi lazım. Kendisine şunu da söyledim: ‘Merak etmeyin biz de çalışıyoruz. Bugünleri de aşarız. İlişkilerimiz eski günlerine döner’ dedik. Böyle kısa bir sohbet etme imkanımız oldu. Ondan sonra birbirimizi selamlayarak yolumuza devam ettik. Dolayısıyla yolda yürürken karşılaştık. İyi de oldu. Birbirimize sevgimiz, saygımız var. Bu çerçevede de kendisini görmekten de ayrıca mutluluk duyduğumu vurgulamak isterim.”