Gündem Sabıka kaydı belgesi alma, GBT sorgulama ve yargıtay dosya sorgulama

Sabıka kaydı belgesi alma, GBT sorgulama ve yargıtay dosya sorgulama

28.03.2015 - 12:07 | Son Güncellenme:

GBT ve sabıka kaydı sorgulama işlemlerinin yanında Yargıtay dosya sorgulama işleminizi de online yapabilirsiniz. GBT, sabıka kaydı sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgilere ve GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Sabıka kaydı belgesi alma, GBT sorgulama ve yargıtay dosya sorgulama

Günümüz modern teknolojisinin sunmakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte artık kamu hizmetlerinde çok daha profesyonel hizmetlerden yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Son yıllarda büyük bir hız ile gelişmekte olan teknolojinin sunmakta olduğu imkanlar ile birlikte artık kamu hizmetlerinde çok daha profesyonel standartlardan yararlanılabiliyor. Son yılların teknolojisinin sunduğu imkanlar ile birlikte artık Türkiye’de devlet kurumları tarafından online hizmetler sıklıkla kullanılıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Devlet kurumları tarafından yoğun şekilde kullanılan gelişen internet teknolojisi ile birlikte sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Özellikle de son yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sigortalı işçi çalıştırma zorunluluğu gibi işlemler gibi pek çok resmi işlemde sürekli olarak sabıka kaydı belgesi gerekliliğinin oluşması nedeni ile sabıka kaydı belgesine yoğun bir talep bulunuyor. Hatta günümüz modern Türkiye’sinde sabıka kaydı sorgulama işlemi için Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına bir gün içerisinde yaklaşık 45 bin başvuru gerçekleştiriliyor. Bu neden ile de günümüzde Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarında büyük bir yoğunluk ve aynı zamanda da işleyişin yavaşlaması dolayısı ile yaşanan mağduriyetleri giderebilmek amacı ile online sabıka kaydı sorgulama dönemine başladı.

Haberin Devamı

2008 yılında dijital ortam üzerinde yer alan tüm online devlet hizmetlerini tek bir platform üzerinde toplayan e-Devlet sistemi ile sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Diğer tüm e-Devlet işlemlerinde olduğu gibi sabıka kaydı sorgulamasında da sisteme ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yaparak, sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinde bulunan e-hizmetler kategorisi altında bulunan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından kolay bir şekilde yapabilmeniz için ekranda yer alan uyarıları dikkatlice okumanız ve onay vermeniz gerekiyor. Sabıka kaydı sorgulama için daha sonra ise ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘ belgenin neden verileceği’ bilgilerini girmeniz gerekiyor. Sabıka kaydı belgesi tüm resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz yasal bir statüye sahiptir.

Günümüzde vatandaşların sıklıkla karıştırmakta oldukları sabıka kaydı belgesi ve Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi bulunuyor. Genel Bilgi Tarama birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor. Ayrıca Jandarma, Gümrük Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik ve Emniyet Teşkilatı tarafından ortaklaşa kullanılan bir birimdir. GBT sorgulama işlemleri bu kurumlar tarafından her türlü durumda gerçekleştiriliyor. Bu sorgulama ile elde edilen verilerin her birinin anayasadan aldığı hak ile Genel Bilgi Tarama birimi içerisinde toplanması dolayısı ile yasal bir yükümlülüğü bulunuyor.

Haberin Devamı

Dijital ortamda bulunan Yargıtay internet sayfası üzerinden erişim sağlayabildiğiniz Yargıtay dosya ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri ile Yargıtay’da bulunan dosyanız hakkında güncel bilgilerin ayrıntılarına Yargıtay dosya sorgulama ile ulaşabilirsiniz.