Gündem Sabıka Kaydı, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sabıka Kaydı, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

08.04.2015 - 14:54 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi online olarak kolayca yapılmaktadır. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin detaylarını haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sabıka Kaydı, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır

Son yıllarda Türkiye’de gerçekleştirilmekte olan pek çok resmi işlemde vatandaşlara en gerekli olan belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Özellikle de vatandaşların resmi işlemlerini yapabilmeleri için gerekli olan başlıca belgelerden birisi olarak öne çıkan sabıka kaydı belgesi için Adalet Bakanlığı’na oldukça yoğun bir ilgi bulunuyor. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında sigortasız işçi çalıştırmanın yasa dışı olarak görülmesi ve ağır yaptırımlarının bulunuyor olması en ufak iş başvurularında dahi sabıka kaydı belgesine gereksinim duyulmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Bu gibi tüm resmi devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile gerçekleştirmekte olunan resmi işlemlerde gereklilik arz etmekte olan sabıka kaydı belgesi dolayısı ile günümüz modern Türkiye’sinde vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına yoğun bir şekilde sabıka kaydı sorgulama başvurusunda bulunuluyor. Vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına yapmış olduğu sabıka kaydı sorgulama başvuru talebinin yoğunluğu öyle yüksek ki sadece bir gün içerisinde vatandaşların Adalet Bakanlığı’na yapmış oldukları sabıka kaydı belgesi alma başvurusu 45 binden fazla oluyor. Bu durumun Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarında olağanüstü bir yoğunluğa maruz kalması ve bunun neticesinde de vatandaşların sabıka kaydı belgelerini daha uzun sürelerde alabilmeleri ve kurum içi işleyişin yavaşlaması dolayısı ile Adalet Bakanlığı gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanarak online bir hizmete başladı. Online sabıka kaydı sorgulama dönemini başlatan dijital platformdaki Adalet Bakanlığı’nın bu online uygulamasına e-Devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

2008 yılında Başbakanlık tarafından dijital platformdaki tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getirilebilmesi amacı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yaptırılan e-Devlet sistemi üzerinden Adalet Bakanlığı’nın sabıka kaydı sorgulama hizmetine erişilebiliyor. Ancak diğer e-Devlet sistemi işlemlerinde olduğu gibi ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekiyor. E-Devlet ana sayfasında bulunan e-hizmetler kategorisindeki Adalet Bakanlığı’nın online ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından kolay bir şekilde sabıka kaydı belgenizi alabilirsiniz.

Ekranda yer alan uyarıları dikkatlice okumanız ve onay verdikten sonra ‘kurum türü’, ‘belgenin neden verileceği’ ve ‘belgenin nereye verileceği’ bilgilerini de girmeniz gerekiyor. Böylelikle sabıka kaydı belgenizi alabilirsiniz. Yargıtay’da bulunan dosyanızı Yargıtay internet sayfasında yer alan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama yaparak, dosyanız hakkında internet kolaylığında bilgi alabilirsiniz. Dijital platformda yapacağınız bu Yargıtay online Yargıtay dosya sorgulama işlemi ile dosyanızın güncel durumuna ilişkin ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sabıka kaydı belgesi ile sıklıkla karıştırılan Genel Bilgi Tarama birimi ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor. Jandarma, Sahil Güvenlik, Emniyet Teşkilatı ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan bir sistem olduğu gibi yapılan GBT sorgulama sonucunda alınan belgelerin anayasadan aldığı hakla GBT biriminde toplanması nedeni ile yasal geçerliliği bulunuyor.