Gündem Sabıka Kaydı Sorgulama ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemi

Sabıka Kaydı Sorgulama ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemi

18.03.2015 - 11:23 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı ve Yargıtay dosya sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sabıka Kaydı Sorgulama ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemi

Günlük yaşamda pek çok alanda sabıka kaydı belgesine ihtiyaç duyulabiliyor. Özellikle de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar kapsamında sigortalı işçi çalıştırma zorunluluğu gibi son derece geniş kapsamlı noktalarda sabıka kaydı belgesine gereksinim duyuluyor. Sabıka kaydı belgesinin bu denli yoğun ve geniş kullanım alanının bulunması sabıka kaydı sorgulama işlemlerine olan talebinde bir o kadar yoğun olmasına yol açıyor. Sabıka kaydı sorgulama işlemleri için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara bir gün içerisinde tüm Türkiye genelinde yaklaşık 45 bin talep gerçekleştiriliyor. Bu durumda sadece sabıka kaydı sorgulama işlemleri için büyük bir yoğunluğun ortaya çıkmasına ve dolayısı ile de işleyişin daha ağır olmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Adalet Bakanlığı sabıka kaydı sorgulama işlemlerinde var olan bu yoğunluğun çözümü için gelişen internet teknolojisini yoğun olarak kullanmaya başladı ve internetten sabıka kaydı sorgulama dönemini başlattı. Mobil akıllı cihazlar ile internetin artık her yerde olduğu düşünüldüğünde Adalet Bakanlığı’ nın bu yeni online sabıka kaydı sorgulama hizmeti büyük avantajlar ve kolaylıklar sağlıyor. Dijital ortamda bulunan tüm devlet hizmetlerini bir araya toplayan e-Devlet sistemi üzerindeki Adalet Bakanlığı ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından sabıka kaydı sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabiliyor.

İşe giriş başvurularınızda dahi ihtiyacınız olacak sabıka kaydı belgesini e-Devlet sistemi üzerinden sisteme giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak, giriş yaparak da alabilirsiniz. Sabıka kaydı sorgulama işlemini yapacağınız ekranda bulunan uyarıları dikkatlice okumanız ve onaylamanız gerekiyor. Ayrıca ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Sabıka kaydı belgesi ile sıklıkla karıştırılan ve yaygın olarak biliniyor olmasına karşın Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi tüm vatandaşların kaydının bulunduğu bir birimdir. Suçlu olsun ya da olmasın her vatandaş ile ilgili olarak anayasadan aldığı hak ile bilgi topladığından birimde yer alan tüm veriler yasal bir statüye sahiptir. GBT sorgulama işlemleri Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilebiliyor.

Her şüpheli duruma yönelik olarak bu kurumlar tarafından GBT sorgulama işlemi yapma hakkı yasal olarak bulunuyor. Genel Bilgi Tarama birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren tüm vatandaşların bilgilerinin yer aldığı bir sistem olması sayesinde Jandarma, Sahil Güvenlik, Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Teşkilatı tarafından her türlü duruma karşı kişi hakkında ayrıntılı bilgilere yasal hakla GBT sorgulama işlemi yapılarak ulaşılabiliyor.

Vatandaşlara sunulan dijital ortamdaki online sorgulama hizmetlerinden birisi de Yargıtay dosya sorgulama hizmeti oluyor. Dijital ortamda yer alan Yargıtay Dosya sayfasındaki ‘Dosya Sorgu ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama için bu ekranda ‘Yargıtay dairesi’, ‘esas no’, ‘karar no’, ‘T.C. kimlik no’ ve ‘cüzdan seri-no’ bilgilerini girerek kolay şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Yazarlar