Gündem Sabıka Kaydı ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Bilgileri Öğrenme

Sabıka Kaydı ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Bilgileri Öğrenme

29.03.2015 - 09:25 | Son Güncellenme:

GBT ve sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi online gerçekleştirebilirsiniz. GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini yapabilmek için GBT sabıka kaydı sorgulama hakkında kapsamlı bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Sabıka Kaydı ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Bilgileri Öğrenme

Günümüzün gelişen teknolojisi sabıka kaydı sorgulama işlemlerinde de sizlere büyük kolaylıklar sağlıyor. Son yıllarda devlet kurumlarının vatandaşa sundukları hizmetlerinde gelişen internet teknolojisini daha aktif bir şekilde kullanımı son derece popüler ve yüksek oranlara ulaştı. Devlet kurumları tarafından bu şekilde yoğun olarak kullanılmakta olan internet teknolojisi ile birlikte vatandaşlar işlemlerinde önemli kolaylıklar ve fırsatlar yakalayabiliyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Türkiye’de pek çok devlet kurumu ve özel kuruluş ile vatandaşlar arasında gerçekleştirilen resmi işlemlerde sıklıkla sabıka kaydı belgesi gerekli olabiliyor. Bu şekilde işe alım süreçlerinde dahi gerekli olan en önemli belgelerin başında gelen sabıka kaydı belgesi için tüm Türkiye genelinde Adalet Bakanlığı’na yoğun bir sabıka kaydı sorgulama talebinde bulunuyor. Öyle ki Türkiye’de bir gün içerisinde vatandaşların Adalet Bakanlığı ilgili kurumlarına yapılan sabıka kaydı belgesi sorgulama talebi sayısı 45 bini aşıyor. Bu denli yoğun bir talebin sadece bir işlem için bulunuyor olması vatandaşların uzun vakitlerini ayırma zorunluluğunda olmalarına, kurum içi işlerliğin yavaşlamasına ve daha pek çok soruna yol açtığından Adalet Bakanlığı dijital ortamda sabıka kaydı sorgulama hizmetine başladı.

Haberin Devamı

Vatandaş, dijital ortam üzerinde yer alan ve internet üzerindeki tüm online kamu hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getiren Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından aktif olarak hizmete açılan e-Devlet sistemi üzerinden sabıka kaydı belgesini alabiliyor. Yeni başlayan bu e-Devlet hizmetinden yararlanmak isteyenler ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisi ile sisteme giriş yapmak gerekiyor. E-Devlet sistemi ana sayfasındaki e-hizmetler ekranından ulaşılabilen Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ uygulama ekranından sabıka kaydı sorgulama işlemi yapılabiliyor.

Bu işlem için ekranda yer alan uyarıların dikkatle okunması ve onay verilmesinden sonra ise ‘kurum türü’, ‘belgenin neden verileceği’ ve ‘belgenin nereye verileceği bilgilerinin girişi yapılmalıdır. Böylelikle tüm resmi işlemlerde kullanılabilecek sabıka kaydı belgesi online olarak e-Devlet sistemi üzerinden alınabiliyor. Dijital ortam üzerinde yapılabilen bir diğer resmi sorgulama ise Yargıtay dosya sorgulama işlemidir.

Haberin Devamı

Vatandaşlar Yargıtay’da bulunan dosyalarının güncel durumuna ilişkin olarak detaylı bilgilere güncel ayrıntıları ile birlikte ulaşabiliyor. Yargıtay resmi internet sayfası üzerinde yer alan Yargıtay dosya ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemi ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri girilerek yapılıyor. Böylece Yargıtay’da bulunan dosyasının durumuna ilişkin bilgi alabilmek son derece pratik bir hale geliyor.

Sabıka kaydı belgesi ile karıştırılan Genel Bilgi Tarama birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortak olarak kullanılan bir birimdir. Her vatandaş hakkında anayasa tarafından verilen yetki ile bilgi topladığından GBT sorgulama ile elde edilen verilen tamamen yasal geçerlilik taşıyor.

Yazarlar