Gündem Sabuncu’ya veda

Sabuncu’ya veda

18.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Asılacak Kadın’ın yönetmeni, ‘Namuslu’nun yazarı, sinema ve tiyatronun usta ismi Başar Sabuncu dün hayatını kaybetti

Sabuncu’ya veda

Oyun ve senaryo yazarı, tiyatro ve sinema yönetmeni, çevirmen, sahne tasarımcısı Başar Sabuncu dün 73 yaşında yaşamını yitirdi. Sabuncu, Şener Şen’in başrolünde yer aldığı 1985 yapımı ‘Çıplak Vatandaş’, 1986 yapımı Müjde Ar’ın ‘Asılacak Kadın’ yapımlarının da aralarında olduğu filmleri yöneten, ‘Şalvar Davası’ ve ‘Namuslu’nun senaryolarını yazan ve incelikli Sheakespeare çevirileriyle tanınmıştı.
İstanbul doğumlu Sabuncu, tiyatroyla Saint Joseph Lisesi’nde öğrenim gördüğü dönemde ilgilenmeye başladı. 1962’de henüz 19 yaşındayken yazdığı ‘Kargalar’ adlı oyun Devlet Tiyatroları tarafından sahneye kondu.
Darbe günleri
Bir süre Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi, ardından İstanbul Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gören Sabuncu, 1960’lı yıllarda TRT Ankara Radyosu tiyatro bölümünde görev aldığı dönemde aralarında ‘İlyada’, ‘Don Kişot’, ‘Goriot Baba’nın bulunduğu 18 eseri oyunlaştırdı. 12 Mart darbesinin ardından bir süre Fransa’da yaşadı.
Ardından Muhsin Ertuğrul’un çağrısı üzerine, 1974’de yönetmen olarak İstanbul Şehir Tiyatroları’na katıldı. Darbeyi izleyen günlerde, 1402 sayılı yasa uyarınca kurumdaki görevine son verilmesinin ardından, Berlin’de, Schaubühne Tiyatrosu’nda ‘İşgal’ oyununu sahneye taşıdı. 1980’lerde senaryoları farklı yönetmenler tarafından perdeye taşındı