Siyaset Şahin’in suikast davası Ergenekon’a bağlandı

Şahin’in suikast davası Ergenekon’a bağlandı

04.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler’e suikast hazırlığıyla ilgili açılan ikinci davanın ilk duruşması yapıldı. Dava ilk oturumunda 2.Ergenekon davasıyla birleştirildi ve bu şekilde ikinci Ergenekon davasıyla toplamda 5 dava bir arada görülürken sanık sayısı 108 olarak kayıtlara geçti

Şahin’in suikast davası Ergenekon’a bağlandı

İddianamede Durmazgüler suikastinin yapılacağı silahın, İbrahim Şahin tarafından Garip İrfan Torun’a verildiği ileri sürülüyor. Aynı soruşturmaya ilişkin Emrah Gönenci ve Bekir Çelik hakkında hazırlanan ilk iddianamede bu konunun eksik olduğunun anlaşıldığı belirtilen 2. iddianamede, bu eksikliğin de giderilmiş olduğu anlatılıyor.

Hâkimi duymadı, mübaşir aktardı
Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler’e suikast hazırlığı kapsamında İbrahim Şahin tarafından Garip İrfan Torun’a glock marka silah verilmesine ilişkin iddianame, Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu’nun özel yetkilerinin kaldırılmadan önce son hazırladığı iddianameydi. İlimoğlu, bu iddianamenin de ilk iddianame gibi Ergenekon davası ile birleştirilmesini talep etmişti.
Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler’e planlanan suikastte kullanılması için İbrahim Şahin tarafından Garip İrfan Torun’a glock marka silah temin edilmesine ilişkin dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Duruşmada, 2. Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan, ancak bu davada tutuksuz olarak yargılanan İbrahiş Şahin ile diğer tutuksuz sanık Garip İrfan Torun hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, önce sanık Torun’a, ardından da Şahin’in kimlik bilgilerini sordu. Demans hastası olan ve kulaklık kullanan sanık Şahin, mahkeme başkanı Özese’nin sorularını duyamayınca mübaşir Aydın Arslan, başkan Özese ile Şahin arasındaki irtibatı sağlamakla görevlendirildi. Mübaşir Arslan, Başkan Özese’nin sorularını, sanık Şahin’in kulağının yakınında yüksek sesle tekrar ederek kimlik tespitinin yapılmasına yardımcı oldu.

Sanıklar karşı çıktı
Öte yandan her iki sanık da tutuksuz olmasına rağmen İbrahim Şahin tutuklu sanık bölümüne alınırken diğer sanık Torun, müdahil avukatların oturduğu bölüme alındı. Sanıkların kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından iddianamenin okunmasına başlandı.
Davanın ikinci Ergenekon davasıyla birleştirilmesini isteyen soruşturma savcısının bu talebi mahkeme başkanı tarafından duruşma savılarına da soruldu. Duruşma savcılarından Mehmet Ali Pekgüzel davalar arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğundan birleştirme yönünde karar verilmesini istedi. Sanıklar ise davanın Ergenekon ikinci davasıyla birleştirilmesini istemediklerini belirtti. Mahkeme verdiği kısa kararın ardından davasının ikinci Ergenekon davasıyla birleşmesine karar vererek duruşmanın 8 Ağustos’a erteledi.