Samsun Samsun'da ''Kardeşimle Umutlu Geleceğe'' Projesi

Samsun'da ''Kardeşimle Umutlu Geleceğe'' Projesi

18.10.2017 - 16:53 | Son Güncellenme:

.

Samsunda Kardeşimle Umutlu Geleceğe Projesi

SAMSUN (AA) - Samsun'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Kardeş Eli Yardımlaşma Derneği'nce hazırlanan ''Kardeşimle Umultu Geleceğe'' projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Canik Kültür Merkez'inde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan derneğin kurucu başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniveirsitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, Türkiye'de sığınmacı ve yabancı konumunda bulunan insanlarla ev sahibi insanların birlikte olacakları ortamları hazırlayarak toplumsal bütünleşmeye katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Yılmaz, ''Ülkemizde sığınmacı ve yabancı konumunda bulunan gençlerle ev sahibi gençlerimizin birlikte olacakları, aynı ortamı paylaşabilecekleri kültürel, sanatsal kurslar, sosyal aktiviteler gerçekleştireceğiz. Gençlerin toplumsal ilişkiler kurabilecekleri ortamlar hazırlayarak, psikososyal olarak daha sağlıklı ruh yapısına sahip olmalarına destek olmak, toplumda ve kendilerinde var olan bakış açılarına olumlu yönde katkı sağlamalarını hedefliyoruz.'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Projenin 5 ay süreceğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu projeyle Samsun ili sınırlarında eğitim gören ve örgün eğitim dışında bulunan 14 ile 29 yaş arası sığınmacı veya yabancı gençlerle ev sahibi gençlerimize yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek. Sığınmacı ve yabancı 25 gence proje sürecinde dört grup halinde Türkçe dili ve Türk kültürü kursu, ev sahibi 25 gence proje sürecinde dört grup halinde savaş ve göç psikolojisi, kültürel psikoloji ve sosyoloji, etkili iletişim kurma alanlarında seminerler vereceğiz. Proje kapsamında gençlerle sosyal aktiviteler yapılarak, kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesine, hayatlarının kolaylaştırılmasına ve sosyal hayata katılımlarının arttırılmasına katkı sağlamayı da hedefliyoruz. Ayrıca bu sosyo kültürel aktiviteler içinde Samsun ilini tanımaya yönelik doğa araştırma gezileri, ülkemizi ve değerlerini tanımaya yönelik Bursa, Çanakkale kültür gezileri de düzenleyeceğiz. Proje kapsamında 500 gence ulaşmayı hedefliyoruz.''

Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta ise, sığınmacılarla ile ilgili asıl sorunun sosyal entegrasyon sorunu olduğunu söyledi.

İnsanların sığınmacılara karşı ön yargılı olmadan empati kurmalarının büyük önem taşıdığını belirten Usta, ''Hiç kimse doğup büyüdüğü vatan bellediği topraklardan kopmak istemez. Ancak tarih boyunca savaşlar, doğal afetler insanları göçe zorlamıştır. Bu insanlar da vatanlarından koptular bize geldiler. Onlara kucak açmak ve onları anlamak çok önemli. Bu kapsamda millet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Sadece bizim Canik ilçemizdeki 5 bin kişi ile kardeşçe uyum içinde yaşıyoruz, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz.'' şeklinde konuştu.