Siyaset Şansölye’nin Türkiye telaşı

Şansölye’nin Türkiye telaşı

15.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Almanya arasında ilişkilerin gerildiği ve bu ülkedeki seçim kampanyalarına paralel olarak siyasi polemiğe dönüştüğü bir süreçte Türkiye ile İngiltere ve Fransa arasındaki temas trafiği dikkat çekici hale geldi.

Şansölye’nin Türkiye telaşı

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in, “Şansölye (Angela Merkel) Türkiye’ye silah ihracatının genel olarak durdurulmasını reddediyor” açıklaması ‘Merkel’in telaşı” şeklinde yorumlandı.
Almanya ile krizin doruğa çıktığı son dönemde Türkiye ile İngiltere ve Fransa arasında temas trafiği arttı.
AB Bakanı Ömer Çelik, İngiltere’ye üç günlük ziyarette bulundu. İngiltere’den de son bir yıl içinde Ankara’ya önemli ziyaretler gerçekleşmişti. İngiltere, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye desteğini açıkça ortaya koyan sayılı ülkelerden biri olmuştu.
Türkiye ile İngiltere arasında yeni Avrupa projesi çerçevesinde ilk adım niteliğinde önemli temaslar yapıldığı yorumları öne çıktı. Yeni projenin ana mantığında, Türkiye’nin Avrupa’nın Asya’ya açılan; İngiltere’nin ise Avrupa’nın Atlantik’e açılan kapısı olma özelliği öne çıkıyor.
Türkiye, son yıllarda savunma sanayiinde yüzde 65 oranında yerli üretime geçti. Bu yıl Türkiye ile İngiltere arasında en önemli anlaşmalardan biri yerli savaş uçağı üretimi konusunda oldu. Kale Grubu, İngiltere’de otomotiv ve havacılık şirketi Rolls-Royce ile iş ortaklığı kurdu. Şirket; Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X projesinin de aralarında bulunduğu askeri ve sivil alanda uçak motoru geliştirecek. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’in önceki akşam Çelik’in onuruna verdiği resepsiyona, İngiltere Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Gordon Messenger’ın katılması da dikkat çekti.

Haberin Devamı