Siyaset Savcı, HDP Sözcüsü'nü ifadeye çağırdı

Savcı, HDP Sözcüsü'nü ifadeye çağırdı

22.06.2016 - 17:29 | Son Güncellenme:

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından HDP'den bugün üç milletvekili savcılık tarafından ifade vermeye çağrıldı. İki Muş milletvekilinin ardından HDP Sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen de, savcı tarafından arandı ve ifade vermeye gitmesi istendi.

Savcı, HDP Sözcüsünü ifadeye çağırdı

HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ile Burcu Çelik Özkan, bu sabah savcılık tarafından ifade vermeye çağrılmıştı. Adalet Bakanlığı, dokonulmazlıkların kaldırılmasının ardından 139 milletvekili hakkındaki 682 dosyayı ilgili savcılıklara göndermişti. Yürütülen soruşturma çerçevesinde HDP milletvekilleri Özkan ile Yıldırım'ın savcılık tarafından ifade vermeye çağrıldığı belirtildi. Bugün öğleden sonra ise HDP Sözcüsü Bilgen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan arandı. Bilgen'in, Kars'ta soruşturması yürütülen 3 dosyayla ilgili olarak ifade vermeye çağrıldığı belirtildi. Bilgen'in telefonla arandığı ve çağrının sözlü olarak yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nda ise milletvekillerinin adliyeye ifadeye gitmemeleri yönünde karar alındı. HDP yönetimi, ortak bir ifade metni de hazırladı. Milletvekillerinin zorla ifade vermeye gitme durumlarında bu ortak metne uygun ifade vermelerinin kararlaştırıldığı dile getirildi. Ortak metinde, şu ifadeler yer aldı:

"Soracağınız hiç bir soruya cevap vermeyeceğim, yapacağınız hiç bir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir. Bu anlamda sizler evrensel ve demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu, aynı zamanda bir anayasa hükmü de olan uluslararası anlaşmalara bağlı olması gereken yargı mensupları olarak siyasi oyunların ve tezg?hların parçası olmayı reddetmelisiniz. Bizler ülkemizde çoğulcu demokratik bir rejim inşa edilip, barış ve huzur sağlanıncaya kadar siyasi mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Başkanlık adı altında ülkemize ve halkımıza dayatılan bu faşist düzenden kurtulacağımızdan şüphemiz yoktur. Er ya da geç demokrasi mücadelemiz kazanacaktır. Erdoğan şahsında, köhnemiş bu rejim değişecektir. Sizden hiç bir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir."