Gündem Savcı: O subaylar Ankara’ya niye gitti?

Savcı: O subaylar Ankara’ya niye gitti?

04.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT TIR’larıyla ilgili olarak tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile 8 subayın operasyondan önce Ankara’ya gittiğini belirleyen savcılık, ‘Neden gittiklerini’ sordu. Celepoğlu da Ankara’ya neden gittiğini hatırlamadığını söyledi

Savcı: O subaylar Ankara’ya niye gitti

Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’na savcılık tarafından sorulan sorular ortaya çıktı. Celepoğlu ve TIR’ların durdurma operasyonuna katılan 8 subayın operasyondan önce Ankara’ya gittiğini tespit eden savcılık, Celepoğlu’na, “Neden Ankara’ya gittiklerini” sordu. Celepoğlu, Ankara’ya neden gittiğini hatırlamadığını söyleyerek, emrindeki 8 subayın da neden Ankara’da olduklarını bilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’na savcı İrfan Fidan, 11 soru sordu. Savcı Fidan, Celepoğlu’na ilk olarak, Fethullah Gülen ve Emre Uslu’yu tanıyıp tanımadığını ve kendilerinden herhangi bir talimat alıp almadığını sordu. İki ismi de basından duyduğu kadar tanıdığını söyleyen Celepoğlu, “Hiçbir münasebetim yoktur” dedi.

Samanyolu kanalında yayınlanan “Şefkat Tepe” dizisindeki karanlık karar kurulu bölümünde TIR’ların durdurulacağına dair ima yapıldığını ve Emre Uslu’nun Twitter hesabından, “Çok yakın zamanda güzel şeyler olacak” yazdığı hatırlatılan Celepoğlu’na, “FETÖ/PDY Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen ve örgüt yöneticisi Emre Uslu’dan devlet sırrı kapsamındaki MİT’e ait yardım TIR’larının durdurulması konusunda herhangi bir talimat aldınız mı?” diye soruldu. Yoğun bir çalışma alanı olduğunu ve dizi izlemediğini söyleyen Celepoğlu, Uslu’nun yazdıklarından da haberi olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TIR’ların durdurulmasından 10 gün önce Ankara’ya gittiği tespit edilen Celepoğlu’na bu gidişin sebebi ve kimlerle görüştüğü de savcılık tarafından soruldu. Ankara’ya gidip gitmediğini hatırlamadığını söyleyen Celepoğlu, “Daha doğrusu gitmediğimi düşünüyorum. Ancak bunu kesin olarak ifade edebilirim ki bu tarihlerde Ankara’da herhangi bir toplantıya katılmadım” dedi.

Ankara’dan döndükten 2 gün sonra da Hatay’a gittiği tespit edilen Celepoğlu’na, “Ankara dönüşünde Hatay’a niçin gittiniz? Hatay’a gidişinizin MİT TIR’larının durdurulması ile ilgisi var mı?” sorusu yöneltildi. Günlerinin çok yoğun geçtiğini belirten Celepoğlu, “Hangi tarihte hangi saatte nerede olduğumu ben bile bilemiyorum. Görev kayıtlarına bakıldığında bulunabilir” cevabını verdi.


‘Ne maksatla gittiler?’

Savcılığın tespitine göre Celepoğlu’nun Ankara’da olduğu tarihte, TIR’ların durdurulması operasyonunda yer alan 8 subayı da Ankara’daydı. Savcılık Celepoğlu’na, “Emrinizde görevli olan ve MİT TIR’larının durdurulması eylemini organize eden bu kişiler ne maksatla Ankara’ya gittiler?” diye sordu. Subayların Ankara’da ne yaptığını bilmediğini ifade eden Hamza Celepoğlu, “Bir toplantıya katılıp katılmadıklarını da bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Talep gelseydi ben de olay yerine giderdim’
Hatay ve Adana valilerinin TIR’ların serbest bırakılması yönünde yazılı talimat verdiğini vurgulayan savcılık, “Emrinizdeki personelin bu emirlere uymasını neden sağlamadınız?” diye sordu. Celepoğlu bu soruya, “Olay günü evdeydim. Televizyondan öğrendim. Alay komutanından bilgi istedim. Valinin yanında olduğunu, müsait zamanda bilgi vereceğini söyledi. Bana neden bilgi vermediğini sordum. Alay komutanımız ‘Adana Cumhuriyet Başsavcısı’nın hiçbir şekilde bilgi verilmemesi hususunda iki defa talimat verdiğini’ söyledi. Olay yerine gitmedim çünkü benim adli bir görevim yok. Gerek adli gerek mülki makamlardan talep gelseydi ben de giderdim” diye cevap verdi.

‘Bir bilgiye sahip değilim’
Savcılık, TIR’larla ilgili ihbarda El Kaide yazmamasına rağmen, Adana Jandarması tarafından arama talep edilen yazıda El Kaide yazdığını belirterek, “TIR’ların içindeki malzemenin El Kaide, IŞİD gibi yasadışı bir örgüte gittiğine dair bir bilgi veya delil var mıdır?” sorusunu yöneltti. Arama kararlarına El Kaide’nin ne şekilde veya ne sebeple yazıldığını bilemediğini ifade eden Celepoğlu, “Benim bu yardım TIR’larının herhangi bir yasa dışı örgüte gittiğine yönelik elimde herhangi bir bilgi belge yoktur ve böyle bir bilgiye sahip değilim” şeklinde konuştu.

Yazarlar