Siyaset Sayıştay'dan İmamoğlu'na yanıt: STK’lara yardım raporda yok

Sayıştay'dan İmamoğlu'na yanıt: STK’lara yardım raporda yok

19.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sayıştay Başkanlığı’ndan, Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun iddialarına ilişkin yapılan açıklamada, “Sayıştay raporlarında, iddia edildiği gibi İBB tarafından bazı sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin herhangi bir değerlendirme bulunmamaktadır” ifadesine yer verildi.

Sayıştaydan İmamoğluna yanıt: STK’lara yardım raporda yok

Sayıştay’dan dün yapılan yazılı açıklamada, “2017 yılı hesaplarının denetimine ilişkin Denetim Raporları TBMM’ye ve ilgili idarelere gönderilmiştir. TBMM’ye, belediyelere ve ilgili kamu idarelerine gönderilen raporlar, yıllık hesap ve işlemlerin denetimi sonucunda hazırlanan mali denetim raporları olup söz konusu raporlarda yer verilen bilgiler esas alınarak kurumlar hakkında kamu zararına neden olunduğuna ilişkin değerlendirme yapılması söz konusu olamaz. Her şeyden önce Sayıştay raporlarında, iddia edildiği gibi İBB tarafından bazı sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin herhangi bir değerlendirme bulunmamaktadır” denildi.Raporda, tespit ve öneriler çerçevesinde olumlu görüş verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Muhasebe ve kayıt sistemine ilişkin bazı bulgular ile bunlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. İfade edilen hususların hiçbirisi ifade edildiği gibi ‘usulsüzlük’ veya ‘kamu zararı’ sonucunu doğuran işlemler değildir. Sayıştay Kanunu çerçevesinde bir idare denetimi sırasında ‘usulsüzlük’ ve ‘kamu zararı’ doğuran bir husus tespit edildiğinde bu husus ayrı bir rapor düzenlenmek suretiyle Sayıştay yargılamasına konu edilmektedir. İBB ve iştiraklerine ilişkin iddialara konu olan raporlarda yer alan hususların hiçbirisi mevzuatta öngörülen ‘kamu zararı’ veya ‘usulsüzlük’ unsurlarını taşımadığı için yargılamaya esas ayrı bir rapor düzenlenmemiştir. Gelir, gider, hasılat, kar ve kar payı gibi teknik kavramları ve bunlara ilişkin tutarları birbirine karıştırmak ve bir takım farazi hesaplamalar da yapmak suretiyle kamunun zarara uğratıldığı yönünde algı oluşturacak şekilde açıklama yapılması maksatlı ve iyi niyetli olmayan bir yaklaşımın sonucudur.”

Haberin Devamı

CHP: Sayıştay seçime taraf

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Sayıştay’ın açıklamasına, twitter üzerinden yanıt verdi. Öztrak, “İstanbul seçimlerine atama İçişleri ve Adalet bakanları; valiler, mülkiye müfettişleri, polisler, HSK, YSK karışmıştı. Seçime bir hafta kala sıra Sayıştay’a geldi. Sayıştay yönetimi, yaptığı açıklamayla İstanbul seçimlerinde taraf oldu. Kendi raporunda yazılı denetçilerinin tespitlerini yalanlamaya girişti. Kurumsal yapı hiçbir dönemde bu kadar tahrip edilmedi. Anlaşılan iktidarın İstanbul’un rantı için feda etmeyeceği hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.