Siyaset Seçim mevzuatında ‘yerel seçim’ hesabı

Seçim mevzuatında ‘yerel seçim’ hesabı

20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa’nın “seçim yasalarındaki değişikliklerin 1 yıl içinde gerçekleştirilecek seçimlerde uygulanamayacağına ilişkin” şartından sadece Kasım 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin muaf tutulması, yerel seçim için bu zorunluluğun sürmesi Ak Parti’de mevzuat değişikliklerinin zamanlaması konusundaki planların yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

Seçim mevzuatında  ‘yerel seçim’ hesabı

Kapsamlı değişiklik
Parti kurmayları, seçim sisteminin değişmesi, seçim barajının düşürülmesi, seçim mevzuatında anayasaya uyum amaçlı teknik düzenlemelerin yanı sıra ‘barkodlu oy sistemine geçilmesi, arkasında sandık kurulu mührü olmayan oy pusulalarının geçersiz sayılacağı hükmünün kaldırılması, bütünşehir uygulamasının 81 ilde yaygınlaştırılması’ gibi kapsamlı değişikliklere yönelik çalışmalar yürütüyor. Ancak bu değişikliklerin 24 Mart 2019’daki yerel seçimde de uygulanabilmesi için bir yıl öncesinden yani 24 Mart 2018 itibariyle yürürlüğe girmiş olması gerekiyor.
YSK’dan görüş yok
Değişikliklerle ilgili çalışma yürüten bazı bakanlıkların YSK’ya başvurup, mevzuat değişiklikleri için en son tarihin ne olması gerektiğini sorduğu, ancak vereceği yanıt “bağlayıcı” olacak YSK’nın henüz bu konuda görüş bildirmediği öğrenildi.
Parti kulislerinde, seçim mevzuatı değişikliklerinin “yerel seçimde de uygulanabilsin” hesabıyla hızlandırıldığı, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında, TBMM’nin Aralık’taki bütçe mesaisi de dikkate alınarak bu düzenlemelerin peş peşe parlamento gündemine getirilebileceği konuşuluyor.