Gündem Şehitlere ebedi kardeşlik sözü

Şehitlere ebedi kardeşlik sözü

19.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünde 18 Mart Stadyumu’nda yapılan törende Başbakan Davutoğlu, çözüm süreci mesajı vererek İzmir’den Hakkâri’ye birlik çağrısı yaptı. ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganı atılırken CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun mesajı okunurken yuh seslerinin duyulması törene gölge düşürdü

Şehitlere ebedi   kardeşlik sözü


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılının kutlandığı törenlerinde yaptığı konuşmada çözüm sürecine atıf yaparak “Şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz; bıraktıkları kardeşlik mirası ebediyen taşınacaktır. Diyarbakır’da da İzmir’de de Hakkâri’de de Edirne’de de şehitlerin torunları omuz omuza geleceğe yürüyorlar, yürüyecekler” dedi.
Davutoğlu, 18 Mart Stadyumu’nda elinde Türk bayrakları taşıyan öğrencilerin oluşturduğu koridordan geçerek sahneye yürüdü. Bazı öğrencileri öpen Davutoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
- KARDEŞLİĞİN TOHUMU: Selam olsun kahramanlara, merhameti şefkati civanmertliği öğreten şehitlerimize. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tohumlarını bu mübarek topraklarda attılar. 100 yıl önce bu topraklarda şehit düşen, aziz atalarımız bize şahadetleriyle aslında geleceğimizin, istikbalimizin de temel prensibini ortaya koydular. Yurdumuzun her köşesinden şahadete yürüyenler, bundan sonra da yurt topraklarında ebediyen kardeşliğin tohumunu attılar.
- İZMİR’DE HAKKÂRİ’DE: Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz; bıraktıkları miras, bıraktıkları kardeşlik mirası ebediyen taşınacaktır. Bugün Diyarbakır’da da İzmir’de de Hakkâri’de de Edirne’de de Rize’de de Muğla’da da o aziz şehitlerin torunları omuz omuza geleceğe yürüyorlar, yürüyecekler. Onların mirasına, onların hatırasına ayrımcılık, bölücülük sokmak isteyenlere, fırsat verilmeyecektir.
- BİZİM KADERİMİZ: Nasıl Çanakkale Savaşı’nda dersaadetin, payitahtın, başkentin, aziz İstanbul’un düşmemesi için Iraklılar, Suriyelilerin, Filistinliler, Balkan kökenliler, Kosovalılar, Boşnaklar, Azeriler, hep beraber omuz omuza savaşmışlarsa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bugün de diyoruz ki 100 yıl sonra o aziz şehitlerin torunları, onların torunlarının kaderi bizim kaderimizdir. Bizler, o aziz şehitlerin mirasına sahip çıkacağız.

Haberin Devamı

24 Nisan 1915 mesajı

Stadyumdaki törenden sonra Şehitlik Abidesi’nde bir konuşma yapan Başbakan Davutoğlu, 24 Nisan’da hem Türkiye safında hem karşı tarafta savaşan milletlerin Çanakkale’de buluşacağını hatırlatarak “Birileri 1915 üzeriden nefret kültürü oluşturmaya çalışırken, biz buradan duyan her kulağa, hisseden her yüreğe diyeceğiz ki bizim atalarımız yiğitçe savaştılar ama barış yaptıklarında da arkalarında bir nefret bırakmadılar” dedi.
Yol üzerinde çay ziyareti
Davutoğlu, stadyumdaki törenin ardından Çanakkale Valililiği’ne giderken bir apartmanın balkonundan çay ikramında bulunmak istediğini söyleyen Atay Özsoy’un evine geçti. Sonra başka bir apartmanın balkonundan kendisine sevgi gösterisinde bulunan Suzan Erdal isimli yaşlı bir kadını da eşi Sare Davutoğlu ile birlikte ziyaret etti.
Davutoğlu abidedeki resmi geçit töreni ve Türk yıldızlarının gösterisinin ardından şehitliğe geçerek buradaki dua okudu. “Davut oğlu Ahmet” isimli Konya Bozkır’lı olan 22 Ağustos 1915’te şehit olan erin mezarında da dua okudu.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu yuhalandı

Çanakkale törenlerinde stadyumdaki programa vatandaşlar alınırken şehitlik abidesindeki törenlere özel bir akreditasyon uygulandı. Stadyumda sık sık “Recep Tayyip Erdoğan” sloganı atılması dikkat çekerken, aynı grup CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mesajını yuhaladı.

VIP TÖREN TEPKİ ÇEKTİ

Başbakan Davutoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Stadı’nda ve Şahitler Abidesi’nde düzenlenen resmi törenlere eşi Sare Davutoğlu ile katıldı. Törende; Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “altın madalyayı” Türk bayrağına taktı ve tören başladı. Şehitler Abidesi’ndeki törene ise vatandaşlar alınmadı. Törenlerde özel akreditasyon uygulanırken davet edilen bin 200 kişiye “’VİP Misafir” kartı dağıtıldı ve bu kartı olmayanlar abidedeki trenlere alınmadı.
Çanakkale Savaşı’nın ölen son gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz ile gazinin 4’üncü kuşak torunu olan ve 57. Alay Şehitliği’nde birlikte heykeli bulunan Eylül Büşra Yurter de kutlamalarda yer aldı. Kaçmaz, “Ben yine doğardım ama adım Turgut Kaçmaz değil Niko ya da başka bir isim olurdu” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında “Siz fakirlik içinde kazandınız, biz ise zenginleştikçe kaybettik. Biz kadınlarımızı hak ettiği yere getiremedik, Özgecanları, nice kadınlarımızı hayatta tutamadık. Sizlerin vücudundaki kurşunlar kadınlarımızın vücutlarındaki morluklarsa bizim utanç vesikamızdır. Biz erkek olduk ama adam olamadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çanakkale bir diriliş destanıdır’

- Gelibolu’daki törenlerde Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Cihan Haber Ajansı ve Samanyolu Televizyonu muhabirlerinin internet üzerinden yaptığı akreditasyon başvurusunun önce kabul edildiği, ardından iptal edildiği bildirildi.
- Tören alanına ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile birlikte geldi.
- Şehitlikteki törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Tuğgeneral İsmail Gürgen, şunları söyledi: “Çanakkale, Balkan savaşı yenilgisinden sonra bir daha ayağa kalkamaz denilen bir milletin, bütün dünyayı, hayretler içinde bırakan silkiniş ve diriliş destanıdır.”
- Törende Türk Yıldızlarının gösterisinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı gemiler saygı geçişi yaptı.
- Yurdun çeşitli kentlerinden Çanakkale’ye gelen TGB üyeleri de sabahın erken saatlerinde Yarbay Mustafa Kemal’in karargâh olarak kullandığı ve evinin de bulunduğu Bigalı Köyü’nde bir araya geldi.

Haberin Devamı

‘Vatan sevgisi bize emanet’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu’nda okunan mesajında şunları kaydetti: “Çanakkale ruhu, aziz milletimizin hiçbir engel tanımama hususundaki azminin, birlik, beraberlik ve kardeşlikten ödün vermeme konusundaki kararlılığın göstergesidir. ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten ecdadımızdan miras aldığımız vatan sevgisi, bizlere emanet edilmiş olan bu aziz vatanı, günümüzde de gelecekte de aynı şuurla sahip çıkılacağının güvencesidir.”

‘Direnişin sembolü’
CHP Genel Başkanı Kemal “Merhaba Çanakkale, merhaba Trakya, merhaba Anadolu ve merhaba Mustafa Kemal, merhaba Türkiye” diye başladığı mesajını şöyle sürdürdü: “100 yıl önce topraklarımıza göz dikenler, dünyanın en güçlü donanması ve yenilmez denilen ordularıyla saldırıya geçtiler, karşılarında, tarihe ‘Geçilmez’ diye kaydedilen Çanakkale’yi buldular. Başlarında Mustafa Kemal, genci yaşlısı, kadını erkeği ile, kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık çekirdeği olan halkımız eşsiz bir direniş sergiledi Çanakkale’de. Bu destan mazlumun zalime, vatanseverin işgalciye, yurtseverin işbirlikçiye direnişinin de sembolü oldu.”

‘Çanakkale bölünmeye engel’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: “Çanakkale’de iman gücü, var olma sevdası, istiklal aşkı, kardeşlik hissiyatı; batılın elçilerini, küfrün hesap ve heveslerini silindir gibi ezip geçmiştir. Çözülmeye karşı çare Çanakkale’dir, bölünmeye ve dağılmaya engel Çanakkale emanetidir. İlhamımız Çanakkale’dir, itibar ve iddiamızın dayanağı muhterem şehitlerimizdir.”

‘Halklar omuz omuzaydı’
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajı ise şöyle: “100 yıl önce omuz omuza kahramanca savaşıp, yan yana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve diğer farklı Anadolu halklarından bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir. Gelecek için çıkarılması gereken en önemli ders ise ortak vatanda demokratik bir ulus olarak, demokratik cumhuriyette eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefidir” dedi.