Dünya Senatörler Pompeo’yu terletti

Senatörler Pompeo’yu terletti

14.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden aldığı Rex Tillerson’ın yerine Dışişleri Bakanı olarak aday gösterdiği CIA Başkanı Mike Pompeo, bakanlığının onayı kapsamında, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Senatörler Pompeo’yu terletti

Senatörler, Rusya, İran, Suriye, Kuzey Kore ve ABD’deki Müslümanlar hakkında Pompeo’ya sorular yönelterek bu konulardaki görüşlerini kayda aldı. Suriye konusunda son gelişmelere ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Pompeo, bu ülkedeki hedefin “Esad sonrası dönemin oluşması” olduğunu belirtti. Pompeo, “Diğer amaç ise daha istikrarlı, şiddeti sona erdirebileceğimiz bir diplomatik sonuca ulaşmak gerekiyor. Bu sayede Suriye’de halk kendi kendini yönetebilir” dedi.

Haberin Devamı

Şam yönetimini “başarısız devlet” ifadesiyle tanımlayan Pompeo, Suriye’nin insan hakları, bölgesel istikrar ve ABD’nin ulusal güvenliği anlamında tehdit olduğuna dikkat çekti.

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’yi vurma kararı alması durumunda Kongre’nin onayını alıp almaması gerektiği yönündeki bir soru üzerine ise Pompeo, Başkan’ın Suriye’yi vurma kararını kendisinin alma hakkı olduğunu söyledi.

Senatörler Pompeo’yu terletti

Bu arada komisyonun Demokrat üyesi Bob Menendez, Dışişleri Bakanı adayı Pompeo’ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye konulu toplantı sonrası birlikte çektirdikleri fotoğrafı sordu. Menendez, üzerinde “Suriye’nin geleceğini tartışmak için kimler buluşuyor” yazılı fotoğrafı Pompeo’ya göstererek, “Bu fotoğraf 4 Nisan’da çekildi. Bu fotoğrafta yanlış olanın ne olduğunu bana söyleyebilir misiniz?” diye sordu. Pompeo’nun “Senatör, bana yardım etmeniz gerekecek. Bu fotoğrafı ya da buna benzeyen bir fotoğrafı daha önce gördüm” sözleri üzerine Menendez, “Yanlış olan şey, ABD orada değil! Üç lider Suriye’nin geleceğini görüşüyor, ancak fotoğrafta ABD yok” ifadesini kullandı. Pompeo da, soruya yanıt olarak “Bu görüşmelerin parçası olabiliriz” dedi .

Yazarlar