Siyaset ‘Şer kuşağı’na müsaade etmeyiz

‘Şer kuşağı’na müsaade etmeyiz

15.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nu şehitler üzerinden siyaset yapmakla itham eden Yıldırım, “Ülkemizin güneyinde Suriye ve Irak hudutlarımızda bir şer kuşağı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama milletimiz rahat olsun, orada bir terör devleti kurulmasına bu millet asla müsaade etmeyecek” dedi...

‘Şer kuşağı’na müsaade etmeyiz

Başbakan Binali Yıldırım, dün Ak Parti Yalova 6. Olağan Merkez İlçe Kongresi’nde katıldı. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin geçmiş 15 yılında Ak Parti imzası olduğunu belirterek “Ak Parti, bu 15 yıl içinde liderimiz, kurucu Genel Başkanımız, şimdiki Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde zorlukları aşa aşa bugünlere geldi. Evvelallah hatırlayın, 15 yıl içinde neler yaşadı bu ülke. Darbe girişimcileri, Balyoz’u, Ergenekon’u, e-muhtırası, Cumhurbaşkanlığı seçiminin engellenmesi, Ak Parti’nin kapatılmaya çalışılması, 17-25 Aralık darbe girişimi, yargı darbe girişimi, Gezi olayları ve nihayet 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişimi. Bütün bu kumpaslardan, bütün bu engellerden Ak Parti, alnının akıyla çıkmayı bilmiştir” dedi.
‘Dik duracağız’
Yıldırım, daha önceki açıklamalarında, “Düşmanlarımızı azaltacağız, dostlarımızı artıracağız” dediğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bunu da yapıyoruz ama bazen haddini aşanlar oluyor. Ülkemizin itibarına, egemenlik haklarına saldırı nereden gelirse gelsin misliyle karşılığını bulur. Bugüne kadar ne dedik, ‘Diklenmeyeceğiz ama dik duracağız.’ Ülkemizin onurunu, ülkemizin itibarını korumak için gereken neyse yapacağız. Ülkemizin güneyinde Suriye ve Irak hudutlarımızda bir şer kuşağı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu projeyi yapanları biliyoruz ama milletimiz rahat olsun, bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlar şunu iyi bilsin, orada bir terör devleti kurulmasına bu millet asla müsaade etmeyecek. Hedefimiz ve amacımız, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak, milletimizi bu güzel ülkemizi dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasına sokmak. 15 yıldır bunu yapıyoruz.”
‘Millet bunları yutmaz’
Konuşmasında CHP’yi eleştiren Yıldırım şöyle devam etti:
“Ana muhalefet partisi konuşuyor. Evlere şenlik. Kemal Bey, bir konuşma yapıyor, diyor ki ‘İdlib’e gitmek doğru bir karardır, onun için biz tezkereye de ‘evet’ dedik, destek olduk.’ Konuşmanın bir bölümünde, önceki söylediğini unutuyor, ‘İdlib’de eğer bir askerimiz şehit olursa bunun sorumlusu da Erdoğan’dır’ diyor. Yazık be kardeşim. Hem tezkereye ‘evet’ diyeceksin hem İdlib’e asker gitmesini destekleyeceksin, ondan sonra da asker üzerinden, şehitler üzerinden siyaset yapacaksın. Millet bunları yutmaz, dürüst olmak lazım. Özü sözü bir olan, gelecek vadeden, projeleriyle gelecek vadeden bir muhalefete Türkiye maalesef hasret kaldı. Onun için de Ak Parti her seçimde rakibi olarak da yine kendisini buldu.”
l YALOVA AA

Bağdat ziyareti ertelendi

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin davetiyle hazırlıklarına başladığı Bağdat ziyaretini “şimdilik” erteledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği referandumun ardından tek muhatap olarak merkezi yönetimin alınacağının açıklanmasının ardından bir süredir üzerinden çalışılan ve bugün gerçekleşmesi beklenen Bağdat ziyareti “şimdilik” ertelendi.
Irak Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanan haberlerde, yoğun temaslar nedeniyle ertelenen ziyaretin, ileriki bir tarihte gerçekleştirileceği bilgisi verildi. Başbakanlık da ziyaretin, “şimdilik öngörülmediğini” açıkladı.
Üst düzey hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Türk tarafı, Yıldırım’ın Ocak 2017’de Bağdat’ı ziyaret ettiğini, ziyaret sırasının Bağdat yönetiminde olduğunu, iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdüğünü ve ortada bir sıkıntı olmadığını bildirdi.
Başika sıkıntısı
Ziyaretin Ankara’dan Bağdat’a mı, Bağdat’tan Ankara’ya mı yaplacağı konusunun netleşmesi beklenirken kulislerde Başika ile ilgili sıkıntılar nedeniyle ziyaretin ertelendiği ifade ediliyor. İbadi, daha önce Türk askerinin Başika’dan çekilmesini istemişti. Bu konuda hâlâ ciddi bir siyasi baskı altında olan İbadi’nin bu konuyu yeniden gündeme getirmesinin istenebileceği ve Irak ile iyi giden ilişkilerde bu nedenle yeni bir kriz ortaya çıkabileceği de belirtiliyor. Bu konunun diplomatik temaslarla çözülmesinin ardından ziyaretin de yapılableceği kaydediliyor. l KIVANÇ EL Ankara