Gündem Şerif Mardin’i kaybettik

Şerif Mardin’i kaybettik

07.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin, dün akşam saatlerinde İstanbul’da tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi. 90 yaşındaki Mardin’in cenazesi bugün Yeniköy Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Şerif Mardin’i kaybettik

1927 yılında İstanbul’da doğan Mardin, Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı. Mardin, Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. 1964’te doçent, 1969’da profesör olan Mardin, Ankara Üniversitesi’nde 13 yıl hocalık yaptıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin kurucu Dekanı ve Sosyoloji Bölümü Başkanı olarak görev aldı. Mardin, daha sonra yaklaşık 13 sene Washington’daki American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını üstlendi.

Kurtulmuş’tan mesaj

Akademik hayatını Türkiye’de yürütme kararı alan Prof. Mardin, çalışmalarına Sabancı Üniversitesi’nde devam etti. 1993 yılında Prof. Dr. Tekin Dereli ile birlikte ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Yılın Bilim Adamı Ödülü’ne layık görülen Mardin, 19671970 yıllarında Türkiye Sosyal Bilimler Derneği (TSBD) kurucu başkanlığı yaptı. Mardin, vefatından önce en son İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, vefat eden Prof. Dr. Mardin’in eserleriyle ve akademi dünyasına yaptığı hizmetlerle her daim saygıyla yad edileceğini bildirdi. Mardin’in vefatı nedeniyle mesaj yayınlayan Kurtulmuş, Mardin’in siyaset bilimine ve fikir hayatına önemli katkılarda bulunmuş, uluslararası alanda çok değerli çalışmalara imza atmış bir bilim insanı olduğunu belirterek, “Eserleri ve akademi dünyamıza yaptığı hizmetlerle her daim saygıyla yad edilecek olan Mardin’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı