Gündem Şiddete karşı 'vaaz' önlemi

Şiddete karşı 'vaaz' önlemi

30.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) yetkilileri, "kadına yönelik şiddet ve aile içi iletişim, çocuk hakları" konusunda, 29 bin 242 vaaz verildiğini, camilerde 417 hutbenin okutulduğunu açıkladı.

Şiddete karşı vaaz önlemi

"Kadına yönelik şiddet" için de DİB'e 190 başvuru yapıldığı belirtilerek, şiddetle mücadele için 47 bin 566 din adamının eğitim aldığı açıklandı. DİB yetkilileri, önceki gün komisyonda sunum yaptı. Sunumda, bazı başlıklar şöyle:
n Günah: Aile içi şiddet, kanunlara göre suç, dinimize göre günahtır.
n Küçük gelin kabul edilemez: Kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktır. Kadını aşağılamak, hırpalamak büyük bir vebal. Çocuk istismarı, zorla ve küçük yaşta evlendirme, töre-namus cinayetleri dinimiz tarafından asla kabul edilemez.
n Bin 190 başvuru: Diyanet İşleri'ne bağlı bürolara, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarı, cinsel taciz-tecavüz, aldatma, küçük yaşta zorla evlilik gibi konularda bin 190 başvuru yapıldı.

Aldatan koca sorusu
Sunumda, "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması Projesi" kapsamında atılan adımlar da anlatıldı. Komisyonda konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Dairesi Başkanı Sedide Akbulut, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Akbulut, bazı milletvekillerinin, "Aldatan kocaya tahammül etmek ibadettir" söylemini hatırlatması üzerine, "Bu asla kabul edilemez" dedi.