Gündem ‘Şiddeti uygulayana yönelik politika az’

‘Şiddeti uygulayana yönelik politika az’

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Şiddeti uygulayana yönelik politika az’

Polis Akademisi’nin, ‘Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele’ başlıklı raporunda, ‘Çözüm için kısa vadeli projeler üretiliyor’ denildi.

Haberin Devamı

Polis Akademisi, “aile içi ve kadına şiddetle mücadele”ye ilişkin devlet kurumlarının yürüttüğü çalışmalar hakkında önemli tespit ve eleştirilerde bulunduğu raporunu yayımladı. Raporda, “Kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarında sorunun üstesinden gelme konusunda uzun vadeli stratejiler yerine kısa vadeli projeler ekseninde çözüm hedeflendiği gözlenmektedir. Bu durum konuya ilişkin olarak Türkiye’de kurumsallaşmanın zayıf olduğunu göstermektedir. Sorunun üstesinden gelme stratejilerinde hedef kitle daha yoğun olarak şiddete maruz kalanlar olmakta, şiddeti uygulayanlar üzerinden önleyici politika yürütme yöntemleri çok az ve çok sınırlı kalmıştır.

Şiddet mağdurlarının hastanelere geldikleri süreçte özellikle cinsel şiddet mağdurlarına sağlık merkezlerinde uzman kişiler tarafından, uzmanlaşmış hizmetin sunulması bakımından kapasite eksikliği olduğu değerlendirilmektedir. Şiddet uygulayanlara yönelik programların henüz yeterince uygulanmadığı görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Raporda neler var?

Raporda özetle şunlar kaydedildi:

- Türkiye, mevzuat düzenlemelerinde iyi bir durumda iken bu noktadaki esas sorun mevzuatta aksayan yönlerin düzenli olarak değerlendirilmesi, revize edilmesi ve mevzuatın işler hale getirilmesi olmaktadır.

- Önleme yönlü politikalar ise korumaya yönelik politikalarla eş değer düzeyde önemsenmemiş görülmektedir. Şiddeti uygulayanlar üzerinden politika yürütme yöntemleri çok az ve çok sınırlıdır.

- Meclis Araştırma Komisyonu raporlarına bakıldığında uygulamada en çok sorun yaşanan alanın koruyucu önleyici tedbirler olduğu görünmektedir. n 6284 sayılı yasada eşe karşı yönelen cinsel saldırı suçunda organ sokma boyutuna varmayan cinsel saldırıların kanunda suç olarak düzenlenmemesi bir sorundur.


Kapasite yetersiz

- Özellikle şiddet mağdurlarının hastanelere geldikleri süreçte, özellikle cinsel şiddet mağdurlarına sağlık merkezlerinde uzman kişiler taarfından uzmanlaşmış hizmetin sunulması bakımından kapasite eksikliği olduğu değerlendirilmektedir. Şiddet uygulayanlara yönelik öfke kontrolü, iyileştirme programlarının henüz yeterince uygulanmadığı görülmektedir.