08.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu / Antalya
Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya Tüp Bebek Kongresi’ne 42 ülkeden bin 200’ü aşkın bilim insanı katıldı. Kongrede, bebek sahibi olamayan çiftler için devrim niteliğinde gelişmeler paylaşıldı.
Dünyaca ünlü Prof. Dr. Victor Gomel, rahim nakilleri ile ilgili çarpıcı önerilerde bulundu. Gomel, “Türkiye’de yasalar gereği taşıyıcı annelik, yumurta ve embriyo bağışı yasal değil. Yasalar kişileri korumak için yapılır. Rahim nakilleri de hem alıcı hem de verici için çok ağır riskler içeriyor. Bu riski almaya gerek yok. Taşıyıcı annelik çok daha kolay bir yöntem” dedi.
‘Dondurma için adım’
Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan ise Türkiye’de taşıyıcı anneliğin hem yasal hem de dini olarak kabul görmediğini hatırlatarak, “Bizim başkasının rahmine, spermine ya da yumurtasına ihtiyacımız olmaması için devletin sosyal dondurma konusunda adım atmalı” diye konuştu.
Prof. Dr. Erol Tavmergen de kadınların çocuk sahibi olabilmek için istemedikleri evlilikler yaptığına dikkat çekerek, “Çocuk sahibi olmak isterken mutsuz evlilik ya da hamileyken boşanmalar ortaya çıkabiliyor. Devlet, dondurma işlemini yasallaştırmalı” dedi.
‘Umut vaat ediyor’
Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu (ROSI) adlı yöntemin, PNAS’ta yayımlandığını söyledi. Özellikle mevcut yöntemlerle ‘sıfır sperm’li erkeklerde, hem biçimsel hem fonksiyonel olarak normal olmayan, bu haliyle çocuk yapabilme yeteneği bulunmayan ve ‘öncü sperm’ olarak tanımlanan yuvarlak spermlerin belirlenmesine olanak sağladığını anlattı. Gürgan, “Öncü sperm bulunması halinde, özel bir yöntemle sperm kalitesi artırılıyor ve yumurta ile döllemeye hazır hale getiriliyor. Sonuçlar çok umut vaat ediyor” dedi.
‘Bu yöntemle 14 bebek doğdu’
Çalışmada 734 yumurtanın, özel teknikler kullanılarak aktive olmasının sağlandığını belirten Gürgan, “Öncü spermler kullanılarak, yüzde 60’lık döllenme oranı elde edildi. Embriyoların transfer edilmesiyle ise yüzde 30 gebelik sağlandı. Bu gebeliklerin sonucunda ise 14 bebek dünyaya geldi” dedi. Türkiye’de de bu yöntemin 4 kadında uygulandığını anlatan Gürgan, gebeliğin oluşması için de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.