Sigorta Sigortada 3.0 dönemi için geri sayım başladı

Sigortada 3.0 dönemi için geri sayım başladı

28.09.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında Sigortacılık Kanunu’nda revize yapılacağını, ‘Sigorta 3.0’ döneminde değişim yaşanacağını ifade etti.

Sigortada 3.0 dönemi için geri sayım başladı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 12. Sigorta Haftası’nda düzenlediği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi ile sektörün buluşmasına ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

‘Afet Riskleri ve Sigorta: Afetlerin Etkilerini Azaltmada Sigortacıların Rolü’ temasıyla düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, “Finans sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahip sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün ekonomimize olan katkısı, aldığı payın çok ötesindedir.

Ayrıca bu sektörler Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında hazırlanan ve afet yaralarının sarılması, makro finansal istikrar, enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ile istihdamın devamını temel alan Orta Vadeli Program (OVP) için de oldukça önemlidir” dedi.

OVP kapsamında atılacak adımlara değinen Osman Çelik, afet sigortası mekanizmasıyla vatandaşların tüm afetlere karşı korunacağını, Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşüp Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin kurulacağını, demografik değişim ve yaşlanma nedeniyle Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası oluşturulacağını ve Bina Tamamlama Sigortası’nın yanı sıra inşaat kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Yapı Sorumluluk Sigortası’nın yaygınlaştırılacağını söyledi.

Haberin Devamı

REVİZE YAPILACAK

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında Sigortacılık Kanunu’nda revize yapılacağını, ‘Sigorta 3.0’ olarak adlandırılan dönemde kilometre taşı niteliğinde birçok değişim yaşanacağını söyledi. Eroğlu, ‘Piyasa Disiplini’ odağında yapılacak etkin denetimlerden veri düzenlemesine, ilişkili kurumlarda reformdan, şahsi sorumluluğa kadar pek çok uygulamanın hayata geçeceğini belirtti. Beklenen Marmara depremi için de çalışmaların başladığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: “Şirketlerin finansal dayanıklılıklarını sağlayabilmek için onlardan stres testleri ve senaryo değerlendirmeleri yapmalarını istedik. Dengeleme karşılığı düzenlemesi ile hızlıca fon biriktireceğiz. Ayrıca zorunlu deprem sigortasında bir yandan kapsamını genişletiyoruz, diğer taraftan ihtiyari konut sigortasını da kapsayacak reform niteliğinde değişikliklere gidiyoruz. Poliçelerde enflasyon klozu getirerek, sigortalılarımızı deprem riskine karşı koruduğumuz gibi enflasyona da karşı koruyacağız.”

Haberin Devamı

105 MİLYAR DOLAR

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, Kahramanmaraş depremi sonrasında ortaya çıkan teminat açığına vurgu yaptı. 6 Şubat depremlerinin ardından meydana gelen kaybın 105 milyar dolar olduğunu söyleyen Gülen, “Yapılan ödeme ise 5 milyar dolar seviyesinde. Sigorta Kıymet Bilmektir şiarımınız ışığında, sigortalanmanın önemini daha iyi anladığımız şu dönemde, bu bilinci artırmada ve teminat açığının hızla kapatılmasında hepimize görevler düşüyor” dedi.

Gülen, şöyle konuştu: “Sigorta ekosisteminin merkezinde konumlanan sigorta şirketleri ve sektörün rehber kuruluşu TSB olarak bütün çalışmalarımızı bu ekosistemi daha da büyütmek ve sağladığı koruma kalkanını genişletme ekseninde yürütüyoruz. Bu bağlamda SEDDK’nın sektörü ‘daha hızlı koşmaya’ teşvik eden öncü çalışmaları çok değerli. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle sigortacılık ekosistemini büyütmek, geliştirmek, ülkemiz ve vatandaşlarımıza fayda sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; güçlü sigortacılık, güçlü Türkiye demektir.”