Gündem Silahsız bölgenin sınırları belirlendi

Silahsız bölgenin sınırları belirlendi

22.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soçi Zirvesi’nde sağlanan İdlib’te silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları, Ankara’da Türk ve Rus heyetlerinin gerçekleştirdiği toplantıda belirlendi.

Silahsız bölgenin sınırları belirlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de İdlib’e yönelik askeri bir operasyonun yapılmayacağı ve İdlib’te 15-20 kilometrelik bir bölgenin silahtan arındırılacağı konusunda anlaşmıştı. Mutabakatta, silahsızlanma bölgesinin sınırlarının sahadaki çalışmalarla belirleneceği belirtilmiş, tüm radikal terörist grupların, silahsızlandırma bölgesinden 15 Ekim’e kadar çekileceği ve çatışan taraflara ait, tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar, havanların da aralarında bulunduğu ağır silahların, 10 Ekim’de silahsızlandırma bölgesinden çekileceği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Rus heyet Ankara’da

Oluşturulacak silahsız bölgenin sınırlarının belirlenmesi için Rus ve Türk heyetleri Ankara’da bir araya geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Soçi mutabakatı çerçevesinde uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyeti ile 19-21 Eylül tarihlerinde Milli Savunma Bakanlığı’nda toplantı düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, “Toplantıda bölgenin coğrafi yapısı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İdlib’de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmiştir. Faaliyetler planlandığı şekilde sürdürülmektedir” denildi.

Lavrov: Mutabakat tamam

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Saraybosna’da yaptığı açıklamada, “Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib’deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi’de varılan anlaşmanın süreci, son derece aktif bir şekilde ilerliyor” dedi.

Haberin Devamı

Kalın: Tüm adımlar atılacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün yaptığı basın toplantısında, İdlib’deki silahsızlandırılmış bölgede grupların pasifize edilmesine yönelik MİT’in Rus istihbaratı ile yaptığı çalışmanın detaylarının sorulması üzerine, mutabakat öncesinde de teknik heyetlerin bu konuyu çalıştıklarını, o mutabakatla yeni bir talimat çerçevesinin ortaya çıktığını belirtti. Kalın, “MİT sahada, TSK ile birlikte ılımlı muhalifler ve Ruslarla da koordinasyon halinde çalışmayı yürütüyorlar. Operasyonel detayları şu anda vermem mümkün değil ama mutabakatta ortaya konan hedeflere ulaşmak için gereken bütün adımlar atılacak. Bunun yolu ikna olur, pasifize etmek olur, başka yöntemler olur. Çünkü biz ne o bölgede ne kendi sınırımızda herhangi bir terör unsurunun bulunmasına asla müsaade etmeyiz” dedi.

New York’ta 3’lü zirve

Soçi mutabakatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Soçi mutabatının ardından yapılması gereken ateşkesin tamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılmasıdır. Bu konuda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile New York’ta üçlü toplantıda bir araya geleceğiz. Bir taraftan terörün her türlüsüyle mücadele ederken diğer taraftan Suriye’de kalıcı bir barış ve siyasi çözüm için çabalarımızı birlikte sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Silahsız bölgenin sınırları belirlendi

Komandolar İdlib’e uğurlandı

Tunceli 4. Komando Tugay Komutanlığı’nda görevli 1 tabur asker, Rusya ile sağlanan mutabakat sonrası yeni görev yerleri İdlib’e düzenlenen törenle uğurlandı. Törende konuşan Tunceli Valisi Tuncay Sonel, “Hepiniz alnı öpülesi kahramansınız. Mehmetçiklerimiz, yurdun dört bir köşesinde, El Bab’da, Afrin’de destanlar yazdınız. Yine onurlu bir görev için bugün sizleri yolcu edeceğiz. İnşallah görevinizi en iyi şekilde yerine getireceksiniz. Hepinizin yolu açık olsun” dedi. Tören, Kuran-ı Kerim tilaveti ve kurban kesiminin ardından askerlerin uğurlanmasıyla sona erdi. TUNCELİ AA