Gündem Şirketteki çalışanlar da soruşturulsun

Şirketteki çalışanlar da soruşturulsun

05.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milas’ta 7 işçinin hayatını kaybettiği faciada, İş Teftiş Kurulu ile birlikte AKFEN görevlilerinin sorumluluklarının olup olmadığı araştırılacak

Şirketteki çalışanlar da soruşturulsun


Muğla’nın Milas ilçesi Güllük beldesinde 17 Haziran 2013’te ‘AKFEN’ adlı inşaat şirketi tarafından işletilen atık su ve kanalizasyon istasyonunda arıza çıkmış, ilk olarak sorunu gidermek için sonra da arkadaşlarını kurtarmak amacıyla birbiri ardına kuyuya giren toplam 7 işçi 50 liralık maskeleri olmadığı için zehirlenerek yaşamlarını yitirmişti.
Yaşanan kanal temizliği faciasına ilişkin yürütülen savcılık soruşturması sonucunda aralarında yabancı uyruklu yetkililerin de bulunduğu 21 kişinin 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Haklarında delil karartma suçlamasıyla soruşturma talep edilen şirket çalışanları Fatma Kılıç ve Osman Özdemir ile denetim kusuru bulunduğu öne sürülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu görevlileri ise soruşturulmamıştı. Faciada hayatını kaybeden aileler, Muğla 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne şirket ve bakanlık yetkililerinin soruşturmaya dahil edilmesini talep etti. Ailelerin itirazını değerlendiren hakimlik, işçi ailelerini haklı bularak İş Teftiş Kurulu görevlileri ile AKFEN şirketi çalışanlarının sorumluluklarının olup olmadığının araştırılması yönünde soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.

‘Yargılama için olumlu’
Ölen işçilerin aileleri ve avukatlarının talebi üzerine faciada sorumluluğu bulunan Güllük Belediyesi hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu. Milas Kaymakamlığı, şu anda kapanan eski Güllük Belediye Başkanı Yavuz Demir ve belediyenin inşaat mühendisi Hilal Canpolat hakkında soruşturma izni vermişti. İşçi ailerinin hukukçularından Özgen Çifçi, “Milas’ta denetim sorumluluğu olan kamu yetkililerinin zaten sanık olarak yargılanmaları gerekiyordu. Soruşturmanın genişletilmesi adil yargılama için olumlu. Diğer davalara da örnek olacaktır” dedi.
Güllük’teki faciada müdür Mustafa Öztürk (39), beraberindeki elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48), Serkan Miral (27) hayatını kaybetmişti.