Gündem Sırtımızdan bıçaklandık

Sırtımızdan bıçaklandık

25.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, SU-24 tipi Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesine sert yanıt verdi

Sırtımızdan bıçaklandık

Soçi kentinde Ürdün Kralı Abdullah’ı ağırlayan Putin, ortak basın toplantısı sırasında uçağın düşürülmesine değindi. “Sırtımızdan bıçaklandık” diyen Putin, uçağın Türk F16’sı tarafından Suriye içinde düşürüldüğünü söyledi. Rus lider, “Uçak Suriye topraklarında, Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Saldırı esnasında, 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu” dedi. Putin, uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacağını söyledi. Ürdün Kralı Abdullah da ölen pilot için Putin’e taziyelerini iletti. Türkiye’nin Moskova’daki askeri ataşesi de Rus Savunma Bakanlığı’na çağırıldı. Putin’in Soçi’deki konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

Haberin Devamı

- “Bu olay terörle savaşın olağan çerçevesinin dışına çıkıyor. Tabii ki ordumuz teröre karşı kahramanca işler yapıyor. Ancak bugün, teröristlerin işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık. Olanları başka şekilde tarif edemem. Uçağımız Suriye toprakları üzerinde, bir Türk F16’sının havadan havaya füze atmasıyla düşürüldü”

- Putin, Rus uçaklarının bölgede çatışan Çeçen ve Dağıstanlı cihatçıları hedef aldığına işaret ederek, “Ne pilotlarımız ne de jetimiz Türkiye’nin topraklarını tehdit etmedi. Bu aşikar. Pilotlarımız Lazkiye çevresinde teröristlerle savaşıyordu. Bu teröristler Rusya’dan geliyor ve pilotlarımız Rusya’ya dönmelerini engellemek için görevlerini yerine getiriyordu. Bu kişiler açıkça uluslararası teröristlerdir.”

Haberin Devamı

- “Türkiye, Rusya’nın ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamış olmasına karşın Rus uçağını vurmuştur. Bildiğimiz gibi Türkiye ABD’nin koalisyonuna katılanlar arasındadır.”

- “IŞİD, Yasadışı petrol satışlarından gelen yüz mülyonlarca, milyarlarca dolar elde ediyorsa, bazı ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından korunuyorsa, o halde IŞİD’in neden bu kadar pişkin olduğu, neden insanları öldürdüğü, neden Avrupa’nın kalbinde terör saldırıları düzenlediği gayet açıktır.”

- “Her şeyi analiz edeceğiz, bugün yaşanan trajik olayın Rusya-Türkiye ilişkileri de dahil olmak üzere ciddi sonuçları olacaktır. Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.”


Bir daha tekrar edemez

“ Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine derhal NATO’ya başvurdu, sanki bizim uçağımız değil de onların uçağı düşürülmüş gibi. NATO’nun IŞİD’e mi hizmet etmesini istiyorlar? Her ülkenin bölgede kendi çıkarları var ve biz buna her zaman saygı gösterdik. Ama bugün yaşanan suçun bir daha işlenmesine asla izin vermeyeceğiz. Uluslararası toplumun bir araya gelerek ortak düşmana karşı savaşmasını umuyoruz.”