Gündem Şişli’de gökdelen tartışması

Şişli’de gökdelen tartışması

10.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şişli’deki 4 gökdelen projesinin durdurma kararı Çevre Bakanlığı’nın devreye girmesiyle kaldırıldı. Kültür Bakanlığı’nın geçici durdurma kararı istediği projenin İstanbul’un silüetini ve altyapısını bozacağı ileri sürüldü

Şişli’de  gökdelen tartışması

Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’nde Türkiye’nin en eski meslek liselerinden birinin de bulunduğu arazide Taş Yapı tarafından yapımına başlanan 32 ve 37 katlı 4 gökdelenin inşaatı 2. kez belediye tarafından durduruldu. İlk durdurma kararı yeşil alanın tahribatı ve projeye aykırı işlemler nedeniyle gerçekleşirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girerek durdurma kararını iptal etti. Belediyenin konuyu aktardığı Kültür ve Turizm Bakanlığı ise projeye komşu olan parselin, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca tescilli bir yer olduğu gerekçesiyle geçici olarak tekrar durdurma kararı verilmesini istedi.
‘Can güvenliği riski var’
Bu karar sonrası Şişli Motor Meslek Lisesi’nin bitişiğinde yapılan temel kazısı Şişli Belediyesi ekiplerince durduruldu. 4 gökdelenin yapılacağı projenin temel kazısının lisede öğrenim gören öğrencilerin hayatlarını tehlikeye attığını belirten Şişli Belediyesi Başkanı Hayri İnönü, “İnşaat, Şişli Motor Meslek Lisesi duvarına kadar geldi. İçeride öğrenim devam ederken, binanın temeli riskli hale getiriliyor. Bu öğrencilerin can güvenliği açısından büyük bir risk. Bu inşaat için özel proje alanı diyorlar. Bu projenin neyi özel, neresi özel? Şişli’nin yaşam alanına sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Kanunlarla Şişli Belediyesi devre dışı bırakıldı. Söz konusu şirket iksa ruhsatına esas herhangi bir proje tarafımıza sunmadı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bize gönderilen projede, yeşil alan olarak gözüken yerler hafriyat alanına dönüştürüldü” açıklamasını yaptı.
‘Silüeti bozacak’
Projeyi eleştirenlerden biri de Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman. Bölgedeki plan değişikliğini yargıya taşıdıklarını anlatan Kahraman, “Son davamızı kazanmıştık. Daha sonra yeni bir imar planı açıklandı ama o da diğerine benzer. Bu alanı çok yüksek yoğunlukta insanın bulunacağı rezidans ve AVM’lerin bulunacağı bir yere çevirmek çok büyük çevre sorunlarını beraberinde getirecektir. Burası yapılırsa hem İstanbul’un silüetini bozacak hem de altyapı ve ulaşım sorununu beraberinde getirecek” diye konuştu.
‘Önlem alınmalı’
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna da, “Herhangi bir yapı yapılıyorsa önlem alınmalı. Temel kazıları yapılırken iksa hesapları dediğimiz yol ve çevredeki binaları tutan beton veya kazıklar çakılmalıdır. Son zamanlarda her hafta temel kazısı yapılırken bir binanın çöktüğünü görüyoruz” dedi.
İnşaat çalışmalarını daha önce de durdurduklarını ifade eden Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehrali Seçme de şunları söyledi:
“Belediyemizin bilgisi dışında, herhangi bir resmi evrak getirilmeden inşaata başlandı. Biz de bu inşaatın ne olduğuna dair bir müdahalede bulunduk ve inşaatı durdurduk. Orada bir okul var, o okul halen eğitim öğretime devam ediyor. Çocukların güvencesiyle ilgili ne olacağını ne biteceğinin bilinmesi lazım. Firmanın buralara girme hakkı yoktur.”

Bitince böyle olacak

Kat sayısı 32 ile 37 arasında değişen 4 gökdelende 470 daireli rezidans, 240 odalı otel, alışveriş merkezi, spor salonu, konferans salonu, camii ve otopark olması planlanan proje iki bakanlığı karşı karşıya getirdi.