Siyaset 13 Ocak'a kadar özgür

13 Ocak'a kadar özgür

14.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

13 Ocak'a kadar özgür

13 Ocaka kadar özgür


Hakkında 'yakalama emri' bulunan Erbakan'ın hapise girmesi dört ay ertelendi. Hoca, erteleme gerekçesi olarak 'çoluk çocuğum var'ı gösterdi ve 200 milyon teminat yatırdı


       Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında yakalama emri çıkarttığı eski RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cezası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 200 milyon lira teminat karşılığı dört ay ertelendi. 13 Ocak 2001'de cezaevine girecek Erbakan ile ilgili erteleme kararından önce Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bilgi aldı.
       Erbakan'ın avukatlarından Yaşar Gürkan, dün sabah saatlerinde Ankara Başsavcılığı'na başvurarak, bir yıllık hapis cezasının infazının dört ay ertelenmesi talebini içeren dilekçeyi Başsavcı Melih Tarı'ya verdi. Dilekçede, talebe gerekçe olarak "Erbakan'ın sanık olarak Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılandığı davaların takibi", "Cezasının infazının gerçekleşmesi durumunda ailesinin zor durumda kalacağı" ve "İşlerini yoluna koyması gerektiği" gösterildi.

Jet karar faksla geldi

       Başvuru dilekçesini alan Tarı, vekilleri ve diğer infaz savcılarıyla durum değerlendirmesi yaptı ve infazın kabul edilip edilmeyeceğini görüştü. Bu sırada Başsavcılık, Edremit Başsavcılığı'ndan infaz evrakının postayla istenmesini ve yakalama emrinin kaldırılmasının istenmesini kararlaştırdı. Öğle saatlerinde bu taleplerin iletildiği Edremit Başsavcılığı, evrakın infazla ilgili bölümünü Ankara Başsavcılığı'na faksladı. Ankara'da da suretin bulunmasıyla karar verebilme olanağı doğdu. Başından beri Erbakan'ın yedi günlük süresinin dün akşam dolacağını hesaplayan Ankara Başsavcılığı da, Edremit'ten evrakların asıllarının gelmesini beklemeden karar verdi.
       Başsavcılığın, Erbakan'ın avukatlarının öne sürdüğü gerekçeleri yerinde gördüğü, erteleme kararının da 200 milyon lira teminat yatırılarak verildiği bildirildi.

'Savcıya işlem yapın'

       Ankara Başsavcılığı'nda erteleme başvurusu değerlendirilirken, Erbakan'ın avukatları Gürkan, Mehmet Ener ve Hayrettin Dilekcan, başvurunun ardından bir basın toplantısı düzenlediler. Edremit Başsavcılığı'nın yaptığı "hatayla" müvekkillerinin mağdur olduğunu belirten Ener, Başsavcı İbrahim Can Demircioğlu'nun "kusuru" konusunda yetkili organların yasal işlem yürütmesini istedi.

Kanuna aykırı hareket

       Ener, Erbakan'ın cezasının infazına ilişkin dosya konusunda da şunları söyledi:
       "- İşlemlerin yasal adres olan Balgat'a yapılması gerekmektedir. Adalete yardımcı olmak için müvekkilin 10 Eylül'e kadar Altınoluk'ta bulunacağı, Diyarbakır aracılığıyla Ankara Başsavcılığı'na bildirilmiş, Ankara da, Erbakan'ın hem Ankara, hem Edremit adreslerine davetiye çıkarmıştır.
       - Edremit'e çıkarılan davetiye, Erbakan'ın İstanbul'da olması nedeniyle 5 Eylül'de mahalle muhtarına, Ankara'da çıkarılan davetiye de, müvekkilin burada olmaması nedeniyle önce Edremit'e, 7 Eylül'de de aynı gerekçeyle yine muhtara verilmiştir.
       - 8 Eylül'de Edremit Başsavcılığı'na infazın ertelenmesi için dilekçe verilmek istenmiş, Başsavcı, dosyanın kendilerinde olmadığını belirterek kabul etmemiştir. Dilekçe, dosyanın bulunduğu Ankara'ya gönderilmek üzere savcılık kalemine tevdii edilmiştir.
       - Bu arada, Ankara Başsavcılığı, bizden habersiz, dosyayı sabit ikamet adresi olmayan Edremit'e göndermiştir. Başsavcı da, yazlık ikamete davetiye göndereceğini, burada bulunmazsa dosyayı Ankara'ya iade edeceğini belirtmiştir. Buna karşın, 'Dün son gündü. Dosya bende. Başvuru olmadı' diye açıklama yapmıştır. Bu ne kanuna, ne usule uygundur.
       - Edremit Başsavcılığı herhangi bir tebligat çıkarmamıştır. Tebligatı çıkaran Ankara Savcılığı'na yapılan başvuruyu kendisi de bilmektedir. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecektir.
       - Adli hata olduğunu düşündüğümüz olayda kasıt aramıyoruz. Erbakan'ın evinde jandarma arama yapmamıştır."

Hoca'yı bahçıvana sordular

       AHMET ERTAN, HİLMİ DUYAR, HÜSNÜ EVREN, CESUR SERT Balıkesir DHA
       Necmettin Erbakan'ın yakalama müzekkeresini çıkartan Edremit Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Can Demircioğlu, Erbakan'ın, yazlığının bulunduğu Altınoluk dışında aranmamasını eleştirerek, müzekkerenin tüm Türkiye için geçerli olduğunu savundu.
       Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Erbakan hakkında çıkardığı yakalama emrinin gereği dün yalnızca Altınoluk'ta yerine getirildi. Demircioğlu, müzekkereyle ilgili güvenlik birimlerinin önlem alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
       "Bu, bir anlamda idari bir işlem. Emniyetin ve jandarmanın bu konuda kendince önlem alması gerekiyor. Biz müzekkereyi gönderdik. Onlar Türkiye genelinde bir dağıtım yaparlar mı, bildirirler mi, ki bildirmeleri gerekiyor normalde, ama biz onlara diğer yerlere bildirin diye bir talimat vermek durumunda değiliz."

Savcı diretiyor

       Yakalama emri çıkartmasının ardından Erbakan'ın avukatlarınca "yapılan infazın 4 ay ertelenmesi başvurusunu dikkate almamak ve infazla ilgili tarihte hata yapmakla" suçlanan Demircioğlu, "Biz yasalara göre gerekeni yaptık" dedi. Demircioğlu, Erbakan ile ilgili dosya kendilerine ulaşmadan önce, "infazın ertelemesi başvurusu" yapıldığını belirterek, eleştirileri şöyle yanıtladı:
       "Ancak bizde o zaman, infazla ilgili evrak yoktu. Biz dilekçeyi Ankara'ya iade ettik. İnfaz evrakı savcılığımıza ulaştıktan sonra da bize hiç erteleme başvuruları olmadı. Yanıltıcı bilgi veriyorlar."

'Usulen arama'

       Tutuklama müzekkeresi üzerine dün sabah Altınoluk'taki evine gelen jandarma ekipleri, 40 dakikalık aramada Erbakan'ı bulamayarak geri döndü.
       Edremit İlçe Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Coşkun Doğan, Altınoluk Jandarma Komutanlığı'ndan üç astsubay ve beş erle birlikte dün Erbakan'ın yazlığına geldi. Bahçeye giren jandarmalar, Erbakan'ın oturduğu ana binanın kapısını ısrarla çaldı, ancak içerden yanıt verilmedi. Daha sonra yazlıktaki bahçıvana Erbakan'ı soran jandarmalar, "Burada yok" yanıtını aldı. Bahçıvan, "Erbakan'ın oturduğu konutunun kapısının kilitli, anahtarın da ailede olduğunu" söylemekle yetindi. Jandarma yetkilileri, Erbakan'ın orada olmadığını bilmelerine karşın usulen eve gittiklerini belirterek, "Ev kilitliydi. Anahtarlar da Erbakan'daymış. Biz de bunun üzerine prosedür gereği tutanak düzenleyip, yazlıktan ayrıldık. Eve girmedik" dediler.

FP: Savcının büyük hatası Ecevit: Bir şey söylemem

       ANKARA Milliyet
       Başbakan Bülent Ecevit, Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, eski RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin değerlendirme yapmazken, FP Genel Başkan Recai Kutan, tutuklama kararının hukuki bir yanlışlık olduğunu iddia etti. Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç da, kararı "skandal" olarak niteledi.
       Ecevit, gazetecilerin sorularını yanıtlamazken, konu yargıya intikal ettiği için bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirtti.
       Kutan da, Türk - İş Genel Başkanı Bayram Meral ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
       "Burada yanlışlık yapıldığı aşikar. Edremit Savcılığı, Sayın Erbakan'ın yakalanması konusunda bir karar açıklamış. Ama Ankara İnfaz Savcılığı tamamen tersi bir görüş ortaya koyuyor. Bir defa, böyle bir infaz ancak yarından (bugün) itibaren geçerli olur. Yani, görüldüğü yerde yakalanması gibi bir şey söz konusu değil."
       Kutan, olayı yabancı ülke yetkililerine anlatmakta güçlük çektiklerini de dile getirerek, "Sayın Erbakan'ın hapse girmesini önlemek için mutlaka bir çözüm bulunması zarureti var" dedi.

Savcıya hatasını söyledim

       Malkoç da, Erbakan'ın bir yıllık cezasının ertelenme süresinin yedi gün olduğunu belirterek, "Sayın Cumhuriyet Savcısı, ne hikmetse çok acele yapmış. Ben kendisine, 'Yaptığınız kanuna aykırıdır' dedim. O da, 'Benim uygulamam böyledir' dedi" diye konuştu. Malkoç şunları söyledi:
       "İmzasını inkar ediyor. Bunu başka idari makamlarda olanlar yapsa fazla önemsemezsiniz, 'Yargıya gider düzeltiriz' dersiniz. Ama adliyedeki bir insanın, üstelik Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelmiş bir insanın böyle bir hatayı yapması, süre dolmadan işlem yapması, kendi imzasını inkar etmesi Türkiye için skandaldır. Tebligat sonrası erteleme için müracaat eden herkese süre tanınır. Başbakanlık yapmış, Türkiye'nin ve dünyanın tanıdığı bir insandan da herhalde bu süre esirgenecek değil."
       FP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül de, "Necmettin Erbakan'ın kaçak durumuna düşürülmesi, bir siyasal cinayettir" dedi.

Erbakan'ı boncuk boncuk terleten 7 saatin öyküsü

       MİLLİYET Ankara
       Necmettin Erbakan'ın jandarma tarafından aranmaya başlayıp, hapis cezasının son anda ertelendiği hareketli bir günün saat saat gelişmeleri şöyle:
       09.00: Edremit Başsavcısı İbrahim Can Demircioğlu Erbakan hakkında yakalama müzekkeresi çıkararak polis ve jandarmaya bildirdi.
       10.00: Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, Ankara Başsavcısı Melih Tarı'ya erteleme talebini içeren dilekçeyi verdi.
       10.30: Jandarma, Altınoluk'taki yazlığında Erbakan'ı aradı.
       11.00: FP'li Şeref Malkoç, Adalet Bakanı Hitmet Sami Türk ile görüşerek, Türk'ün kendisine "Hatanın düzeltileceğini" söylediğini belirtti.
       11.30: Jandarma Erbakan'ın yazlığında bulunmadığı tespit ederek, durumu tutanakla Edremit Başsavcılığı'na ulaştırdı.
       12.30: Erbakan'ın avukatları ASKİ Sosyal Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyerek, "adli hatanın" düzeltilmesini istediler.
       13.30: Ankara Başsavcılığı, Edremit'ten infaz evrakının gönderilmesini ve yakalama müzekkeresinin kaldırılmasını istedi.
       14.15: Edremit Başsavcılığı infaz evrakını Ankara'ya fakslarken, asıllarını da postaya verdi.
       15.00: Ankara Başsavcılığı'nda yeniden yapılan değerlendirmede Erbakan'ın cezası 4 aylığına ertelendi.
       15.30: Ankara Başsavcıvekili Özden Tönik basın mensuplarını kabul ederek erteleme kararını açıkladı.
       16.00: Avukat Yaşar Gürkan, 200 milyon liralık teminat bedelini, defterdarlığa yatırdı. Gürkan, yatırdığına ilişkin belgeyi savcılığa sundu.

Türkiye Milliyet'i konuştu

       Siyasi yasaklı Necmettin Erbakan için Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dün yakalama emri çıkaracağını Türkiye dün sabah Milliyet'ten öğrendi. Milliyet'in "Yakalama emri" başlığıyla duyurduğu haber, Ankara'da sıcak gelişmelerin olduğu saatlere kadar televizyonlarda okunurken, Erbakan'ın Altınoluk'taki yazlığı önünde de basın mensupları beklemeye başladı.
       Milliyet daha önce de Erbakan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun geri çevrildiğini duyuran tek gazete olmuştu.