Siyaset 15 vekil yanıtı: Diktatörlük değil demokrasiye bağlılık

15 vekil yanıtı: Diktatörlük değil demokrasiye bağlılık

30.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesini istediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini ‘diktatörlük’le suçladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bunun adı diktatörlük değil, demokrasiye bağlılıktır. Ama demokrasiye kumpas kuranlar diktatörlerdir” dedi

15 vekil yanıtı: Diktatörlük değil demokrasiye bağlılık

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li 15 vekilin demokrasiye kurulan kumpası bozduğunu tekrarladı. Bu vekillerin İYİ Parti’ye geçmelerini istediği için diktatörlükle suçlandığını belirten Kılıçdaroğlu, “Kumpası açığa çıkardık. Bunun adı diktatörlük değil, demokrasiye bağlılıktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Partisinin il başkanları toplantısı için geldiği Kayseri’de Milliyet’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerine yönelik “Cumhur İttifakı” karşısındaki partilerle yürütülen ittifak görüşmeleri konusunda, “Şu anda görüşmeler devam ediyor. Kısa süre içinde önemli adımlar atılacak” açıklamasında bulundu.

‘15 vekilimiz CHP’ye dönüp aday olacak’

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “15 milletvekili geri dönecek mi?” sorusuna Kılıçdaroğlu, şöyle cevap verdi: “Elbette geri dönecekler. Biz sadece demokrasiye kurulan bir kumpası bozmak için arkadaşlarımızı oraya görevlendirdik. Öyle söylendiği gibi belirli bir çıkar amacıyla asla oraya gitmiş değiller. Bu arkadaşlarımız gittiler, görevlerini yapacaklar ve belirli bir süre sonra dönecekler. Bizim listelerimizde şu veya bu şekilde yer almak isterlerse yer alabilecekler.”

Kılıçdaroğlu, “sıfır baraj ittifakı” ile milletvekili seçimlerine katılma konusunda uzlaşılıp uzlaşılmadığı yönündeki soruya “Yüzde 10 seçim barajını ortadan kaldırabilmek için seçim ittifakını sağlamaya çalışıyoruz. Her siyasi partide arka kapı diplomasisini çalıştırıyoruz. Ne kadar geniş ve büyük olursa o kadar demokrasiye katkısı olur. Böyle bir yol yöntem üzerinde uzlaşmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, seçim takviminin sıkışıklığı nedeniyle partide ön seçim yapılamayacağını ancak bazı illerde eğilim yoklaması olacağını belirterek, “600 kişiyi Ankara’da belirlemek başlı başına bir işkence. Nereden bulacağız, nereden bileceğiz. Belli illerde eğilim yoklaması yapacağız” dedi.

‘Önce ittifak’

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayınızı belirlediniz mi?” sorusuna, “Önce şu sıfır baraj ittifakı dediğiniz süreci bir çözmemiz lazım. Ondan sonraki kolay, halledeceğiz. Ondan sonraki bölüm bizim açımızdan daha kolay olacak” ifadelerini kullandı.

‘Kumpası bozduk’

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye katılması konusundaki, “Milli iradeye saygısızlık. Tayyip Erdoğan’a diktatör diyeceksin, diktatörlüğün daniskasını sen yapacaksın” eleştirilerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Demokrasiye kumpas kuranların, kumpasını açığa çıkardık. Bunun adı diktatörlük değil, demokrasiye bağlılıktır. Ama demokrasiye kumpas kuranlar, onlar diktatörlerdir, kendisi de bir diktatördür zaten” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Parti başkanı aday olmamalı’

CHP lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Hadi gel cumhurbaşkanlığına aday ol” çağrılarına da “Ben en başından beri, bir siyasi partinin genel başkanının, Cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini söyledim. Ve TBMM’ye gelip tarafsız kalacağıma dair namusum ve şerefim üzerine yemin edecektim. Bir partinin genel başkanı olup. Ben namusuma ve şerefime düşkün bir insanım, onun gibi değilim” yanıtını verdi.