Siyaset 150 bin nüfuslu hapishane oldu

150 bin nüfuslu hapishane oldu

11.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, bölgeye girişlerin engellenmesi ve sokağa çıkma yasağını eleştirdi. Tanrıkulu, ‘150 bin nüfuslu bir ilçe, 150 bin tutuklunun bulunduğu bir hapishaneye dönüşmüş durumda’ dedi

150 bin nüfuslu hapishane oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu HDP heyetinin Cizre’ye girişinin engellenmesine ilişkin olarak önceki gece geç saatlerde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüştü.

Haberin Devamı

‘Tecrit mi edeceksiniz?’

Tanrıkulu, hem Cizre’deki sokağa çıkma yasağının hem de vekillerin Cizre’ye girişinin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Kurtulmuş’un Tanrıkulu’nun kaygılarına hak verdiği belirtilirken, “Kentte hala hendekler var, mayınlı tuzaklar var, PKK’lılar kentte kalıyor. Hedeflerimize ulaşamadık. Sokağa çıkma yasağını kaldırırsak, silahlar susacak mı? Hendekler kapanacak mı?” diye sorduğu öğrenildi.


Tanrıkulu’nun ise sivillerin durumunu gündeme getirdiğini vurgulayarak, 6 günde yakalayamadıysanız 36 günde de yakalayamazsınız. Yakalayana kadar insanları tecrit mi edeceksiniz” sorusunu yönelttiği ifade edildi.


Tanrıkulu’nun 1990’lı yıllarda bile bu kadar uzun süreli sokağa çıkma yasağı olmadığını, insanların bu kadar uzun süreli tecrit edilmediğini anlattığı öğrenildi. Tanrıkulu, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile de görüştü. Yılmaz’ın, İçişleri Bakanı Selami Altınok ile temas kuracağı belirtildi.

Haberin Devamı


‘Güç bende’ diyorlar’

Tanrıkulu, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede milletvekilleri ve bakanların polis ablukasında bulunduğunu vurgulayarak, “AKP diyor ki, siz milletvekili seçebilirsiniz, bakan da olabilirler. Ama asıl güç bende” dedi. Tanrıkulu, “HDP binalarına yapılan saldırıların hemen ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ‘HDP, terör örgütünün destekçisi gibi hareket etmektedir’ dedi. Bir başbakan yardımcısı, Meclis’te 80 vekille temsil edilen bir siyasi partiyi böyle itham ederse ne olur? Provokatörler de çıkıp o partiyi taşlar” dedi.

Tanrıkulu, CHP’nin bölgeye gidip gitmeyeceğine ilişkin olarak ise, “Daha geçen hafta vekillerimiz bölgedeydi. Şimdi bir siyasi partinin eşbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri ilçeye sokulmuyor. Öncelikle AKP’nin akıl tutulmasından çıkması lazım. Bugün 150 bin nüfuslu bir ilçe, 150 bin tutuklunun bulunduğu bir hapishaneye dönüşmüş durumda” ifadesini kullandı.


‘Yasağı kaldırın’

Tanrıkulu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TİHV verilerine göre ilçede 14 sivilin yaşamını yitirdiğini, dünyanın hiçbir yerinde 7 gün süren sokağa çıkma yasağı olamayacağını belirtti. Tanrıkulu, Türkiye hukuk devletiyse, hükümetin bu duruma son vermesi gerektiğini kaydederek, “Bakanlara nasıl seyahat yasağı konulabilir? Meclisin itibarına özen gösteriyorsanız, milletvekilinin bu durumunu ortadan kaldırmanız lazım. Ya sokağa çıkma yasağını kaldırın ya da bakanların ulaşmasını engellemeyin. Bu ortam, başka infiallerin oluşmasına neden oluyor” dedi.

Yazarlar