Siyaset 2 bakan hakkında soruşturma talebi

2 bakan hakkında soruşturma talebi

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin ölümünü araştırmak amacıyla kurulan Araştırma Komisyonunun CHP’li üyeleri komisyon raporunna muhalefet şerhi yazdı.

2 bakan hakkında soruşturma talebi


CHP’nin Manisa milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, Sakine Öz ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’dan oluşan CHP’li Soma Araştırma Komisyonu üyeleri, komisyon raporuna 230 sayfalık bir muhalefet şerhini dün açıkladı. Komisyon üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını istedi. Madencilik Zirvesi yapılması da istenen şerhte, CHP’nin önerileri şöyle sıralandı:
- Taşeron sistemine derhal son verilmeli.
- Tüm madenler ILO standartları göz önünde tutularak iş güvenliği açısından iyileştirilmeli.
- Cezalar caydırıcı olmalı. Madencilik Zirvesi yapılmalı
- Maden İş kanunu çıkarılmalı ve madencilik sektörüne yönelik ihtisas mahkemeleri kurulmalı.
Muhalefet şerhine, “sonsöz” yerine Attila İlhan’ın, “Cinayeti kör bir kayıkçı gördü/ben gördüm kulaklarım gördü/ vapur kudurdu kuduz gibi böğürdü/hiçbiriniz orada yoktunuz” dizelerinin yerleştirilmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Ölümler devam eder’

Meclis’te yapılan basın açıklamasınra CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Komisyon raporu için “Ne yazık ki dağ fare doğurdu” ifadesini kullandı. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “Eğer siyasal sorumlular hesap vermezse madenlerde ölümler devam edecektir” diye konuştu.