Siyaset2. gün tansiyon düşmedi

2. gün tansiyon düşmedi

29.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün küfürlü kavgalarla görüşülmeye başlanan kesintisiz eğitimi 4+4+4 olarak 12 yılda kademelendiren teklifin dünkü görüşmeleri de gergin geçti. Dün yapılan görüşmelerde teklifin ilk 5 maddesi kabul edildi

2. gün tansiyon düşmedi

Kesintisiz 8 yıllık eğitimi 4+4+4 modelinde 12 yılda kademelendirmeyi öngören yasa teklifinin, Genel Kurul’daki ikinci gün görüşmesi de tartışmalı geçti. Teklifin, 1. bölümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Nur Serter, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun son gününde çıkan tekme-tokatlı kavgayı hatırlatarak, teklif metniyle ilgili, “Kaba kuvvetin nasıl meşru kılındığını gösteren belge olarak demokrasi tarihinde yer alacaktır” yorumunu yaptı. Teklifin komisyondan kaçırıldığını savunan Serter, şöyle konuştu:
“Çünkü bu siyasi ve çatışmacı projedir. Halkın desteği yok. Bu projede, geçmişle hesaplaşma, intikam duygusu, AKP’nin yeni rant arayışı var. Dört artı dört, Osmanlı’nın bile son dönemde terk ettiği eğitimin artığı bir proje. Neden halka 28 Şubat’ta imam hatiplerin orta kısmı kapatıldı derken bütün meslek okullarının orta kısmının kapatıldığını anlatmıyorsunuz. 28 Şubat’ta sadece imam hatiplerin kapatıldığını söylemek halkı aldatmaktır.”
Serter’in sözleri üzerine Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, sataşma gerekçesiyle söz istedi. Ancak birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un, “İktidar eleştirilere dayanıklı olacak. Sataşma görmüyorum” yanıtını verdi.

‘RP’liler de engellemişti’
BDP Grubu adına konuşan Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da, ana dilde eğitime vurgu yaparak, “Ülkenin dörtte biri Kürt nüfusu oluşturuyor. Bunların kendi dilinde eğitim almaları engelleniyor” dedi. MHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise “Kavgalarla siyaset kirletmiş, çirkinleştirmişlerdir. Kuranı Kerim seçmeli ders olarak kanuna koyulmalı” diye konuştu.
Ak Parti Milletvekili Avni Erdemir de, “ Kesintisiz eğitimin açtığı yarayı sarıyoruz. Gider millete anlatırsınız. İnanırlarsa oy verirlerse gider getirirsiniz 8 yıllık kesintisiz eğitimi” dedi.
Şahsı adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise komisyon çalışması sırasında zorbalıkla karşılaştıklarını belirtirken, 8 yıllık eğitimin yasalaştığı 1997’de benzer olayların yaşandığını kaydetti. O dönemde RP’lilerin görüşmeleri engellemeye çalıştığını savunan İnce, “Demek ki bu genetikmiş, siz bu zorbalığı o zaman da yapmışsınız da şimdi de yapıyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı


Tayyar’a “meyhane” tepkisi
CHP’lilerin tepkisini çeken Ak Parti Milletvekili Şamil Tayyar (en solda), Baykal’ın yanına gelerek bir süre sohbet etti. Bunu gören CHP’liler “ne işin var burada” diye tepki gösterdi.
Fotoğraf: MUSTAFA İSTEMİ