Siyaset 2. KCK’ya 3 Kürtçe tercüman

2. KCK’ya 3 Kürtçe tercüman

21.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK’nın üst yapılanması KCK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan, 23’ü tutuklu 50 sanığın yargılandığı davanın 7. duruşması görüldü.

2. KCK’ya 3 Kürtçe tercüman

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, 21 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 11 sanık yer aldı. Yurtdışındaki baro temsilcilerinin bulunduğu 20 yabancı avukat, ülkelerinde kullandıkları cübbeleriyle duruşmaya izleyici olarak katıldı. Avukatlar tarafından hazır edilen 3 Kürtçe tercüman salona alınarak, yeminleri yaptırıldı. Tutuksuz sanıklar da tutuklu sanıkların olduğu bölüme alındı.

Dündar getirilemedi
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekici, tanık İrfan Dündar hakkında daha önceki duruşmada zorla getirilme kararı aldıklarını, ancak Dündar’ın bu duruşmaya getirilemediğini söyledi. Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan tutuklu sanık Mehmet Ayata, savunmasını yaparken tercümanın tercüme etmekte zorlandığı görüldü. Bunun üzerine Ayata, kendisinin Diyarbakır Zazacasıyla, tercümanın ise Tunceli Zazacasıyla konuştuğunu, bazı kelimelerin ve cümlelerin farklı olduğunu söyledi.
Mahkeme başkanı Mehmet Ekici de, “İsterseniz tercümanla devam edin. Önce Kürtçe savunmanızı yapın daha sonra kendiniz tercümenizi yapın” dedi. Ayata, kısa bir süre Kürtçe, daha sonra Türkçe kendi savunmasını yaptı.

7 sanık tahliye edildi
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Serkan Akbaş, Mehmet Deniz Büyük, Mizgin Irgat, Mehmet Ayata, Mensur Işık, Şakir Demir ve Servet Demir’in tahliyesine, diğer 16 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dün tahliye edilen sanıklar hariç, diğer tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol kararını kaldıran mahkeme heyeti duruşmayı 17 Eylül’e erteledi. n İSTANBUL AA