Siyaset 2015’te yeni anayasa sözü

2015’te yeni anayasa sözü

28.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti kongresinin ‘veda değil, vefa kongresi’ olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Türkiye’nin stratejik gücü çevre bölge ve havzalarda birikecektir. Bundan sonra hattı diploması yoktur sathı diploması vardır, satıh ise bütün dünyadır” dedi

2015’te yeni  anayasa sözü

Ak Parti Genel Başkanlığı’na seçilen ve 26. Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Olağanüstü Kongresi’nde liderliğinin nasıl olacağına ilişkin net mesajlar verdi. Ak Parti’nin lideri olarak izleyeceği yol haritasının ana hatlarını 9 başlıkta anlatan Davutoğlu, “selam olsun” diyerek başladığı konuşmasında, Türk ve Osmanlı tarihindeki devlet yöneticileri, erenler, inanç önderlerinin isimlerini tek tek sıralayarak partilileri selamladı. Atatürk ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ayrı bir vurgu yapan Davutoğlu’nun mesajları şöyle:
* VEDA DEĞİL VEFA KONGRESİ: Sayın Cumhurbaşkanımız bir veda kongresinden bahsettiler. Bu bir veda kongresi değil, ama bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Onun bıraktığı miras Ak Parti için bir şeref meselesidir. O miras şerefimizdir ve sonuna kadar korunacaktır.
* YENİ YÜRÜYÜŞ VE ÖZGÜVEN: Ak Parti bir otoriteyi tesis için değil, yeni bir medeniyet için ayağa kalktı, yeni bir yola girdi. Bu inşa faaliyetinin 9 temel esası vardır. Bundan sonra şu veya bu ülke ne diyor diye düşünmeyeceğiz. Başka ülkeler Türkiye ne düşünüyor diye düşünecekler. Bir milletin ayağa kalktığının simgesi budur. Bu özgüven bizde oldukça, hiç kimse bu yürüyüşe ‘dur’ diyemeyecek. 2013 yılında bu özgüvenimizi hedef ettiler. Gezi olayları, 17 - 25 Aralık kumpaslarının en büyük hedefi millete kazandırdığımız bu özgüveni yıkmaktı. .
* YENİ KÜLTÜREL UYANIŞ: Eğer insanlık tarihi kadim, modernite ve küreselleşme gibi evrelere ayrılırsa şunu çok açık şekilde söyleyebiliriz ki, bu ülke, bu aziz topraklar, sadece jeostratejik değil, jeokültürel öneme haiz topraklar kadimin bütün renklerini bünyesinde barındırırlar. İslam medeniyetini, ondan önceki Mezopotamya kültürünü, ondan önceki Hitit, Roma kültürünü bünyesinde barındırır. Hiç bir medeniyet havzası yoktur ki Anadolu ile etkileşime girmemiş olsun.
Yine modernite esas alındığında bu kadim kültüre sahip olan başka hiç bir ülke yoktur ki moderniteyle bizim gibi yüzleşmemiştir ve nihayet kürselleşmeyi de bizim kadar derinden ve yakından yaşayan bir başka ülke yoktur. Şimdi büyük bir yeni kültürel uyanışın arifesindeyiz. Bu yeni kültürel uyanış, insanlığın temel değerler itibarıyla varoluşsal ve epistemolojik problemlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde bütün insanlığa evrensel bir medeniyet çağrısı yapacak bir uyanış.
* KARDEŞİMİZ DE OLSA ELLERİNİ KOPARIRIZ: Yolsuzluklara karşı en çetin mücadeleyi Ak Parti vermiştir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanacak eli kardeşimiz de olsa koparırız. Ak Parti kadroları şeffaflık ve yolsuzluğa karşı mücadele töhmet altında bırakılamaz.
* HATTI DİPLOMASİ DEĞİL SATHI DİPLOMASİ: Sırrını arayan Ankara’ya dönüp bakacaklardır. Türkiye’nin AB hedefi stratejik hedeftir. Ama Türkiye’nin stratejik gücü çevre bölge ve havzalarda birikecektir.
Bundan sonra hattı diploması yoktur sathı diploması vardır, satıh ise bütün dünyadır. Bizim diplomasimiz insani, vicdanı diplomasiye dayanır. Beklentilerin hepsine cevap ereceğiz. Kim ne derse desin, kim hangi ithamda bulursa bulunsun eksen kayması dediler, sonra yalnızlaştık dediler. Temel özgüvenimiz ve vicdanımız diplomasimizdir.

Haberin Devamı

‘Boyun eğmedik’

Davutoğlu Ak Parti’nin yıpratılmak istendiğini belirterek şunları söyledi: “Bir takım dosyaları sadece Ak Parti’yi yıpratmak için bekleterek tam da üç seçim öncesinde 30 Mart yerel seçimi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 genel seçimleri öncesinde dinamit gibi toplumun ortasına atarsanız bunun adına ahlak arayışı veya yolsuzluk mücadelesi denmez bunun adına siyasi operasyon denir. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.”

Çözüme kadar uyumak haram

* ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞARANA KADAR UYKU HARAM: İkinci önemli alan çözüm sürecidir. Eğer bir toplumda aidiyet bilinci zayıflamışsa, devlet bir grup vatandaşı ötekileştirmişse, o milletin ferah ve sükun bulması mümkün değildir. Yeni Türkiye ve hükümeti, bir emanet gibi gördüğü çözüm sürecini başarıya ulaştırıncaya kadar bize uyku haramdır. Millet arasına ekilmiş fitne tohumları yok olana kadar, bu millet omuz omuza kutlu yürüyüşe çıkana kadar gece gündüz çalışacağız.
* ALEVİ VE GAYRİMÜSLİMLERE GÜVENCE: Bizim iktidar olduğumuz Türkiye’de hiç kimse şu veya bu gerekçeyle bir daha ötekileştirilemeyecek. Eşit vatandaşlık hukuk daima önde temel ilke olarak benimsenecek. Alevi-Sünni kardeşlerimiz eşit vatandaşlar olarak bu toprağın asli unsurlarıdır. Onların fikir özgürlüğü bize emanet edilmiş bir görevdir. Gayrimüslim vatandaşlarımız da hangi dine mensup olurlarsa olsunlar eşit vatandaşlık haklarını koruyacaklardır.
* SIĞINMACILAR ASLİ UNSUR: Suriye, Irak’ta bunalımlar var. Bütün bu kavimler sıkıntı ile karşılaştıklarında Anadolu ocağına geri dönüyorlar. Bu topraklara bir medet bulmak için gelenler ne olursa olsun bu topraklarda asli unsur olarak karşılanacak ve ağırlanacaklardır. Kendi vatandaşlarımız ve bu topraklarda medet uman, sığınacak yuva arayanlara şefkat göstermek bizim kültürümüzdür.
* ÖZGÜRLÜKLERİ AHLAKİ FORMASYONLA BULUŞTURUYORUZ: Türkiye’de düşünce inanç, ifade, girişim özgürlüğü Ak Parti hükümetlerinin teminatı altındadır. Kimse bu özgürlükleri ihlal edemez. Her özgürlük de bir sorumluluk getirir. Basın özgürlüğü basın ahlakını, girişim özgürlüğü meşru helal rızık arayışını, inanç özgürlüğü diğer inançlara saygıyı gerektirir. Biz özgürlükleri yeni ahlaki formasyonları buluşturuyoruz, buluşturacağız.
* YENİ ANAYASA AHİTNAMESİ: Demokratikleşme hamlesinin en ileri düzeye ulaşması için AB standartları ötesinde özgürlükçü demokrasi haline gelmesi için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olacak mıyız? (Evet sesleri) İlk defa Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa millet tarafından seçilenlerin yaptığı anayasaya sahip olacak mıyız? (Evet sesleri) Bu bir ahitnamedir.

Haberin Devamı

Epistemoloji sürprizi

Haberin Devamı

Davutoğlu konuşmasında akademisyen kimliğinin izlerini taşıyan ifadelere yer verdi. Davutoğlu, bir ara “epistemolojik” kelimesini kullanınca, pek çok kişi birbirine ne anlama geldiğini sordu. Kelime “bilgi felsefesi” anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu Felsefe Terimleri Sözlüğü’nde epistemoloji sözcüğü; “Bilginin kaynağı, doğası, doğruluğu ve sınırlarını inceleyen, bilgiyle ilgili sorunları araştıran felsefe dalı” olarak tarif ediliyor. Yunanca episteme = bilim ve logos = öğreti kelimelerinden türetilen epistemoloji, ayrıca “Bilim felsefesi ile eşanlamlı” olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

‘Geri çekilme olmayacak’

HİÇBİR MEVZİDEN GERİ ÇEKİLMEYECEK: Gezi, 17-25 Aralık kampanyalarının tek bir özeti vardır. Türkiye çok oldu, mevzilerine geri çekilsin. Bazı bilinen dış politika problemleriyle uğraşsın. Hiç heveslenmesinler al bayrağımızın dalgalandırıldığı hiçbir mevziden geri çekilmeyeceğiz. Hiçbir kardeşimizi yalınız bırakmayacağız. Filistinlileri Suriyeleri, Balkanları dostlarımızı yalnız bırakmayacağız. Necip Fazıl’ın dediği gibi ‘Ayağa kalk Sakarya’. Bizim görevimiz ayağa kalkmaktır. Elhamdulillah kalktık. Ayağa kalkan milleti kimse bir adım geriye götüremeyecektir.

‘Paralel fetret isteyen yapıdır’

Davutoğlu kongredeki konuşmasında ‘paralel yapıyla’ mücadelenin süreceğini de anlatarak şu mesjları verdi:
* CUMHURBAŞKANI’YLA İHTİLAF ÇIKMAZ: Cumhurbaşkanlığı makamıyla Başbakanlık makamı arasında ikisi de seçildiği için ihtilaf çıkmasını bekleyenlere cevap veriyorum. Millet iradesine dayanan makamlar arasında ihtilaf çıkmaz.
* Restorasyon yapacağız: Yeni yürüyüşümüzde devletin ve bürokrasinin restorasyonunu yapacağız. Ak Parti iktidara geldiğinde çeteler, cunta hevslileri neredeyse Anadolu beylikleri gibiydi. Hükümet toplanamıyordu, herkes kendi kararını alıyordu. Ak Parti ile devlet büyük bir restorasyondan geçti. Ama şimdi yeni vesayetler çıkmaya başladı. Paralel yapı, fetret isteyen yapıdır. 17-25 Aralık’tan bu yana tek istekleri kriz. Hiçbir şekilde devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz.
* BÜROKRASİNİN ŞANTAJI İHANETTİR: Şu veya bu nedenle eskiden bazı locaların yaptığı şekilde, şimdide paralel yapılanmanın yaptığı gibi bürokrasiyi ele geçirmek ve daha sona bürokrasi üzerinden milletin seçtiği siyasi otoriteye şantaj yapmak açık bir ihanettir. Bunlar ter dökmeden devleti ele geçirmek isteyen zihniyetlerdir. İster cunta, ister loca mahfilleri olsun, hiçbir şekilde devletimize nüfuz edemeyecekler. Bundan sonra musalla taşına kadar sürecek olan bir birlikteliğin adıdır Ak Parti.

Haberin Devamı

İşte Davutoğlu’nun 9 maddelik hedefi

Davutoğlu manifesto niteliği taşıyan yol haritasını 9 maddede özetledi. Davutoğlu bunları şöyle sıraladı:
1- Özgüven ve darbe girişimlerine karşı duruş
2- Sosyo-kültürel bütünlük ve çözüm süreci
3- Siyasi alanda restorasyon, özgürlüklere yeni ahlaki formasyon
4- Devletin ve bürokrasinin restorasyonu, paralel mücadele
5- Ahlak restorasyonu, siyasi ahlak ve yolsuzlukla mücadele
6- Adalet ve yargı alanında restorasyon
7- Kültürel ve medeniyet restorasyonu
8- Ekonomik restorasyon, eğitim ve ar-ge atılımı
9- Dış politika restorasyonu

‘En büyük desteğimiz Cumhurbaşkanımız’

Kongrede Genel Başkan seçildikten sonra yeniden kürsüye gelen Davutoğlu, bir teşekkür konuşması yaptı.
“Milletten sonra en büyük desteğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın Çankaya’daki varlığıdır. Ne cumhurbaşkanlığı makamı denetleme makamıdır, ne de başbakanlık farklı telakkilere sahip olma makamıdır” diyen Davutoğlu özetle şunları söyledi:
“Türk demokrasi tarihinde ilk defa aynı parti hareketinden gelen iki cumhurbaşkanı arasında devir teslim olacak. Atatürk ile İnönü arasındaki devir teslim aynı değildir.
Anayasa değişikliği
Atatürk’ün sağlığında gerçekleşmedi. İlk hedef inşallah 2015 seçimlerinde güçlü bir destekle anayasayı değiştirecek çoğunlukla meclise gelmemiz mümkündür ben bunu başaracağımıza inanıyorum.
2015 yılında emaneti alınca altın gibi bir 4 yıl olacak 2019 yılına kadar çalışacağız.”

‘Kabine kuruluşu cuma tamamlanır’

Davutoğlu, akşam saatlerinde ise yerel televizyon kanalı KON TV aracılığıyla memleketi Konya’daki kutlamalara telekonferans yöntemi ile bağlandı. Davutoğlu, hemşehrilerine şöyle seslendi:
* KAOSA CEVAP: Cumhurbaşkanımız istişare sürecinde MYK, MKYK, milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları teveccüh nedeniyle teşekkür ediyorum. 1.5 yıldır kaos ortamı oluşturmak isteyenlere partimizin verdiği ciddi bir derstir. Her seçimde Konya arkamızda durdu. Büyükşehirler arasında birinci oldu. Ankara’da bu büyük güç kattı.
* KAYBEDECEK ZAMAN YOK: Kabine kuruluş süreci Cuma öğlene (yarın) kadar tamamlanmış olacak dakik dikkatli ve seri işlemesinin sebebi kaybedecek vaktimiz, tahammülümüz yok. Ak Parti olarak 12 yıl içinde gece gündüz çalışarak hasta adamdan yükselen güç yaptıysak 2023’e kadar yükselen gücü en etkin rolü sahip etkin bir ülke yapacağız İslam dünyasında da yanından takip ediliyor.
Çok tebrik mesajı geldi. Dünyada da geniş yankı uyandırdı. Birçok ülke kendi iç siyasi buhranıyla uğraşıyorken mahalli ve cumhurbaşkanlığı seçimini başarı ile yaptık parti içi değişim sağlıklı oldu. n ANKARA Milliyet

Tek fikre dayalı HSYK’ya geçit yok

* ADALET VE YARGI RESTORASYONU: Maalesef siyasete hakim olmak için yargı mensupları şu veya bu şekilde devreye girdiğinde bu millet büyük felaketler yaşamıştır. Abdulhamit döneminden biliyoruz, Halaskarin Zabıtan diye geçenlerin 12 yılda imparatorluğu nasıl çökerttiğini. Osmanlı devletinin başına gelen felaketin Türkiye Cumhuriyeti’nin başına gelmesine izin vermeyeceğiz. 27 Mayıs, 12 Eylül yargısını hatırlayın. Maalesef paralel devlet yapılanması için bürokrasi ve yargı kesimleri arasında öyle bir network oluştu ki kimsenin emniyet hissi kalmadı. Hedef geçmişte yaşadığımız darbe dönemi yargılarını tekrar kurmaktı.
* SANKİ HSYK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN ÖNEMLİ: 12 Ekim’de HSYK seçimleri var. Öyle hava estiriliyor ki cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemli sanki. Diyorlar ki kendi otoritemizi kurarsak yaptığımız çalışmalarla tek bir fikre dayalı HSYK oluşturursak milletin seçtiği siyasi otorite üzerinde demoklesin kılıcı gibi dururuz. Hiçbir kılıç milletin iradesinin üstünde değildir. Yargı mensuplarına sesleniyorum. Yargının tek bir mahfil, çevrenin otoritesi altına girmesine izin vermeyin. Yargı mepsuplarımız böyle bir oyuna izin vermeyecektir.