Siyaset 2019’un stratejisi belirlenecek

2019’un stratejisi belirlenecek

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

6-7-8 Ekim’de yapılacak istişare kampında Ak Parti’nin 2019’daki seçimlerde izleyeceği strateji şekillenecek. Kampta Erdoğan’ın dile getirdiği parti içi çekişmeler de masaya yatırılacak

2019’un stratejisi belirlenecek

Ak Parti, Meclis’in açılmasının hemen ardından geleneksel istişare kampını yapacak. 3 yıl aradan sonra, “genel başkan” sıfatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilecek kampta Ak Parti’nin 2019 seçimlerine yönelik strateji ve yol haritası şekillenecek. Erdoğan’ın son açıklamalarıyla işaret ettiği partideki sıkıntılara yönelik, “iç hesaplaşma” da bu kampta gerçekleşecek.
Erdoğan’ın, ilk olarak grupta, ardından da önceki gün Genel Merkez’de gerçekleştirdiği toplantıda, parti içine yönelik olarak yaptığı sert eleştiri ve uyarılar, Ak Parti’de büyük yankı uyandırdı. Bazı milletvekilleri, Erdoğan’ın partide her kademede görev yapanlara yönelik bu uyarı ve eleştirilerini, kendilerini muhatap alarak dile getirmesinin kamuoyunda vekillerle ilgili olumsuz bir kanı oluşturduğu gerekçesiyle “kırgınlık” yaşarken, toplantılarda kendilerine söz hakkı ve soru sorma imkanı tanınmamasını da eleştirdiler.
‘Muhataba söylensin’
Teşkilatlarla, belediye başkanlarıyla ilgili bir sıkıntı söz konusu ise bu kademelerdeki isimleri belirleyenlerin parti yönetimi olduğunu ifade eden vekiller, “Profesyonel deformasyon hastalığı, makamların şahsi ikbal için kullanılması, halktan kopukluk ve kibir gibi vatandaştan şikayet geldiği ifadesiyle dile getirilen eleştirilerin en son muhatabı biziz. Yoğun meclis çalışmaları nedeniyle Ankara’da geceli gündüzlü mesai yapan, buna rağmen her fırsatta seçim bölgesine gitmeye çalışan, vatandaşın her türlü talebiyle muhatap olup, kapı kapı dolaşan biz olduğumuz halde, sanki tek suçlu milletvekilleriymişçesine ve adeta ‘fırça’ şeklinde uyarıların dile getirilmesi haksızlık. Eğer bir sıkıntı varsa muhatabına söylenir, uyarılar dikkate almıyorsa da gereği yapılır” görüşünü dile getirdiler.
Kürt seçmen endişesi
6-7-8 Ekim’de gerçekleştirilecek istişare kampında bu konudaki hassasiyetlerin yanı sıra son olarak HDP’li iki milletvekilinin milletvekilliklerinin oylamalarına da yansıyan, partinin izlediği yeni Kürt politikasına yönelik rahatsızlığın da Erdoğan ve Ak Parti yönetimine aktarılması bekleniyor. İki HDP’linin milletvekilliklerinin düşürülmesine yönelik Meclis’te önceki gün yapılan oylamalara, parti yönetiminin tüm uyarılarına karşın 20’ye yakın Ak Partili katılmadı. Bu vekillerden sadece sekizinin mazeretli olduğu öğrenilirken, bazı isimlerin TBMM’de bulunmalarına karşın oylamalara girmedikleri belirtildi. Parti kulislerinde, bölgeye yönelik politika ve söylemlerin MHP’ye göre şekillendirilmesinin bugüne kadar Ak Parti’ye destek veren mütedeyyin Kürt seçmeni rahatsız edebileceği endişesi dillendiriliyor.
İçtüzüğün disiplin maddesine MHP ısrarıyla eklenen hükümlerin de başta bölge milletvekilleri olmak üzere çok sayıda milletvekilince eleştirildiği konuşuluyor. Söz konusu değişiklikte milletvekillerinin tepkisi nedeniyle kısmi rötuşa gidildiği belirtilirken, yapılan değişikliğin çok sayıda vekilce yeterli görülmediği, “Kürdistan” ifadesini Meclis’te yasaklayan düzenlemenin uygulamada daha geniş yasaklamaları gündeme getirebileceği endişesinin taşındığı öğrenildi.

Yazarlar