Siyaset 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü

21 yıl sonra Türkiye'ye döndü

14.04.2015 - 14:19 | Son Güncellenme:

Kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Ali Yiğit, 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Havaalanında gözaltına alınarak Ankara adliyesine gitirilen Yiğit, işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Yiğit'in hukuki durumu, KCK yöneticileri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal için emsal teşkil edecek.

21 yıl sonra Türkiyeye döndü

Dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrasında DEP'e yönelik 1994 yılında gerçekleştirilen operasyon kapsamında Avrupa'ya çıkan Mardin Milletvekili Ali Yiğit, 21 yıl sonra Türkiye'ye dönüş yaptı.

Haberin Devamı

Bugün Almanya'dan Ankara Esenboğa Havaalanına inen Yiğit'i havaalanında HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, DEP eski milletvekili ve belediye başkanı Selim Sadak ve ailesi karşıladı. Yiğit, hakkında bulunan iki ayrı yakalama kararı nedeniyle havaalanındaki polis tarafından gözaltına alınıp Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Yiğik, yakalama kararı veren Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Yiğit hakkında "örgüt üyesi olma" suçlamasıyla iki ayrı yakalama kararı bulunuyordu. Yakalama kararlarından biri Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ait. Yiğit avukatı Yusuf Alataş aracılığıyla, mahkemeye başvurarak tutuklanmayacağına dair güvence aldı. Yiğit'in ikinci davası Diyarbakır'da sürüyordu. Diyarbakır'daki mahkeme yetkisizlik vererek dosyayı Mardin'e göndermişti. Mardin'deki mahkemenin de yakalama kararını düşürmesi ile ile Yiğit, serbest kaldı.

Haberin Devamı

Yiğit hakkında uygulanan prosedürün, DEP davası nedeniyle yurt dışında bulunan Kongra Gel yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ile Nizamettin Toğuç içinde uyggulanması bekleniyor. Toğuç'un da yakın zamanda Türkiye'ye dönmek için hazırlık yaptığı öğrenilirken Aydar ve Kartal'ın durumu belirsizliğini koruyor.