Siyaset 24 Nisan Türkiye’de de anılacak

24 Nisan Türkiye’de de anılacak

22.04.2010 - 00:37 | Son Güncellenme:

Bazı ülkelerde “Ermeni Soykırım Anma Günü” olarak kabul edilen 24 Nisan’da İstanbul’da iki ayrı yerde anma töreni düzenlenecek

24 Nisan Türkiye’de de anılacak

Bazı ülkelerde “Ermeni Soykırım Anma Günü” olarak kabul edilen 24 Nisan’da İstanbul’da iki ayrı yerde “soykırım” kelimesini kullanılmadan, 1915 yılındaki tehcirde hayatını kaybeden Ermeniler için anma töreni düzenlenecek. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 24 Nisan Cumartesi öğle saatlerinde Haydarpaşa Garı’nda buluşarak yapacağı etkinliğin ardından, akşam saatlerinde Beyoğlu’nda bulaşacak bir grup aydın “Bu Yas Hepimizin” diyerek mum yakıp, duduk çalacak.
İlk anma töreni, İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından saat 13.30’da Haydarpaşa Garı girişinde olacak. Etkinliğin duyurusunda “95. yıldönümünde 24 Nisan kurbanlarını anmak ve ‘Bir Daha Asla’ demek için, 1915 utancını yüreğinde duyan herkesi 24 Nisan 2010 cumartesi günü Haydarpaşa Garı’nın girişinde düzenlenecek anma buluşmasına davet ediyoruz” denildi.
Taksim’de yapılacak anma törenini ise “Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi” organize ediyor. Beyoğlu Tünel Meydanı’nda saat 19.00’da buluşacak olan aydınlar, kamuoyu duyurusunda, “Bu acı bizim acımız. Bu yas hepimizin. 1915’te, nüfusumuz henüz 13 milyonken, bu topraklarda 1,5 - 2 milyon Ermeni yaşıyordu. Arkadaşlarımızdılar. Kapı komşularımız, dert ortaklarımızdılar. 24 Nisan 1915’te ‘gönderilmeye’ başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. 95 yıldır büyüyor. Bu ‘büyük acı’yı yüreğinde hisseden bütün Türkiyelileri 1915 kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğilmeye çağırıyoruz” denildi.

Endişelerimiz var
DurDe Girişimi Sözcüsü Cengiz Aktar, eyleme destek vermesi için 200 kadar aydına çağrıda bulunduklarını, 70’inin olumlu yanıt verdiğini söyledi. yOturma eylemi yaparak yası göstereceklerini anlatan Aktar, www.buacihepimizin.org adresinde ise bir imza kampanyası açtıklarını, ilk 24 saat içerisinde bini aşkın destek imzası aldıklarını ifade etti. Aktar, ““Eylem sırasında bir saldırıdan korkunuz var mı?” sorusuna ise “Korku değil ama bir endişemiz var. Bu konularda saldırgan bir bakış olabiliyor. Nitekim MHP ve CHP milletvekilleri de olumsuz yaklaşımlar sergiledi. ‘Soykırımı anacak’lar gibi göndermeler yapılıyor. Oysa metinde soykırım denilmedi ” dedi.

Haberin Devamı

Grubun sözcüsü Cengiz Aktar:
“Korku değil ama bir endişemiz var. Bu konularda saldırgan bir bakış olabiliyor. Oysa metinde soykırım denilmedi.

24 Nisan Türkiye’de de anılacak

Beyoğlu buluşmasına destek verenler
Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Aslı Erdoğan, Avi Haligua, Ayhan Bilgen, Ayla Yıldırım, Aysın Yeşilay İnan, Ayşe Batumlu, Ayşegül Devecioğlu, Baskın Oran, Cafer Solgun, Cengiz Aktar, Cengiz Alğan, Deniz Zarakolu, Dilek Gökçin, Doğan Tarkan, Eren Keskin, Erol Köroğlu, Ferhat Kentel, Fethi İnan, Fethiye Çetin, Garo Paylan, Gülten Kaya, Hakan Tahmaz, Halil Berktay, Hayko Bağdat, Hilal Kaplan, Hürriyet Şener, İpek Çalışlar, İsmail Erdoğan, Jale Mildanoğlu, Kadir Cangızbay, Kerem Öktem, Kutluğ Ataman, Lale Mansur, Leman Yurtsever, Levent Şensever, Mahir Günşıray, Mehmet Demir, Mithat Sancar, Neşe Düzel, Nil Mutluer, Orhan Miroğlu, Osman Köker, Öztürk Türkdoğan, Perihan Mağden, Roni Margulies, Semra Somersan, Sezgin Tanrıkulu, Sırrı Süreyya Önder, Şanar Yurdatapan, Şenol Karakaş, Tamar Nalcı, Tanıl Bora, Turgay Oğur, Ufuk Uras, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Vivet Kanetti, Yalçın Ergündoğan, Yaman Yıldız, Yasemin Çongar, Yıldız Önen, Zeynep Gambetti, Zeynep Tanbay. Çağrıya imza veren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Ufuk Uras ise anayasa değişikliği görüşmeleri için Ankara’da olacağından etkinliğe katılamayacağını belirtti.