Siyaset ‘3 dönem’e bir seferlik esnetme

‘3 dönem’e bir seferlik esnetme

14.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kongrede gerçekleşen tüzük değişikliği ile birlikte ‘3 dönem’ kuralı kaldırılmadı, 7 Haziran seçimiyle 25’inci dönem parlamentosuna girenler için esnetildi

‘3 dönem’e bir seferlik esnetme

Ak Parti’nin önceki gün gerçekleştirilen kongresinde dar kapsamlı tüzük revizyonu yapıldı. Tüzükte, 7 Haziran seçimlerinde partinin deneyimli pek çok isminin aday gösterilememesine yol açan, bu nedenle de alınan sonuçta etkili olduğu vurgulanarak kaldırılması gündeme gelen ‘3 dönem’ kuralı korunurken, geçici madde yoluyla sadece 25’inci dönem parlamentosuna girenler için bir defaya mahsus olarak esnetmeye gidildi.

Haberin Devamı

Tüzüğe eklenen geçici maddeyle 25’inci Dönem’de seçilmiş milletvekilleri için bu dönemin 3 dönem kriterinde hesaba katılmaması sağlandı. Bunlar hakkında 26. Dönem ve sonraki dönemler bakımından 3 dönem sınırlaması yeniden işletilecek. Yapılan değişiklik sayesinde 7 Haziran seçimleriyle 3 dönemini tamamlayıp 1 Kasım’da aday olamayacak 26 isme milletvekilliği yolu açılmış oldu.

12’den 15’e yükseldi

Tüzük değişikliği ile Kasım seçimlerinde aday gösterilme şansına kavuşan 26 isim şöyle: “Mehmet Müezzinoğlu, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, İdris Güllüce, Veysel Eroğlu, Fikri Işık, Ahmet Aydın, Necdet Ünüvar, İlknur İnceöz, Ahmet İyimaya, Lütfü Elvan, Yılmaz Tunç, Cahit Bağcı, Mehmet Yüksel, Canan Candemir Çelik, Mehmet Erdoğan, Kemalettin Aydın, Sadi Bilgiç, Alev Dedegil, Ayşe Nur Bahçekapılı, Feyzullah Kıyıklık, Yaşar Karayel, Öznur Çalık, Recai Berber, Burhan Kayatürk, Orhan Karasayar.”

Haberin Devamı

Yapılan bir başka değişiklikle ‘İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ ile ‘Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ adıyla 2 yeni başkanlık ihdâs edildi. Böylece MYK’nın üye sayısı 12’den 15’e yükseldi.